Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Στα 3.000.000 ανέρχονται τα θύματα του ζαχαρώδη διαβήτη ετησίως

26 Νοεμβρίου 2015

Στα 3.000.000 ανέρχονται τα θύματα του ζαχαρώδη διαβήτη ετησίως

Untitled-394-490x310285.000.000 είναι οι σημερινοί πάσχοντες

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ύπουλη ασθένεια, η οποία προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως και οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν στον οργανισμό σε βάθος χρόνου επηρεάζουν τα αγγεία, τα νεύρα, τα μάτια και τα νεφρά, αναφέρει σε μήνυμά του ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη.

Ο κ. Γιαννάκη αναφέρει ότι η ασθένεια απαιτεί προσεκτικό έλεγχο των τιμών γλυκόζης του αίματος, γιατί χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση σχετίζεται με μακροχρόνιες βλάβες στο σώμα και με την ανεπάρκεια διαφόρων οργάνων και ιστών. Στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνονται η καρδιαγγειακή νόσος, η νεφροπάθεια, η νευροπάθεια και η αμφιβληστροειδοπάθεια, αναφέρει.

`Οπως αναφέρει στο μήνυμά του ο Επίτροπος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση της επίπτωσης της νόσου, με αποτέλεσμα σήμερα να πάσχουν από αυτήν πάνω από 285.000.000 άνθρωποι, δηλαδή το 6,6% του πληθυσμού της γης, έναντι των 151.000.000 το έτος 2000.

Στην Κύπρο το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη με βάση πρόσφατη μελέτη είναι περίπου 10,3% του πληθυσμού. Η IDF προβλέπει ότι έως το 2030, ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια και θα αποτελεί την έβδομη αιτία θανάτου παγκοσμίως, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου της νόσου.

Οι παράγοντες κινδύνου για το διαβήτη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, την έλλειψη άσκησης, την διαπιστωμένη ανοχή γλυκόζης, την διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε ίνες, την υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Πηγή:ikypros.com