Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΠεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ομιλία ιερομ. Λουκά Γρηγοριάτου στη Λευκωσία για μακαριστό Γέροντα Γεώργιο Καψάνη

19 Φεβρουαρίου 2016

Ομιλία ιερομ. Λουκά Γρηγοριάτου στη Λευκωσία για μακαριστό Γέροντα Γεώργιο Καψάνη

Σύναξη Κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας01
Την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε Σύναξη των Κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, στο Μέγα Συνοδικό, με ομιλητή τον Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο Λουκά Γρηγοριάτη με θέμα: “Στοιχεία από την Ποιμαντική του μακαριστού Γέροντος Γεωργίου Καψάνη”.

Ο π. Λουκάς μίλησε για την σπουδαία μορφή του Γέροντος Γεωργίου, ο οποίος αγάπησε πολύ την Κύπρο. “Ο Γέροντας ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε αληθινά. Η αγάπη ήταν η πηγή της ποιμαντικής του. Ο ίδιος είχε συναίσθηση αυτής της αγάπης που του είχε δώσει ο Θεός. Όταν, με ταπεινότητα, έλεγε στην αδελφότητά μας ότι δεν είχε να μας αφήσει, ως παρακαταθήκη, ασκητικά κατορθώματα, προσθέτετε πως ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να αγαπά. Κι αυτό δεν το θεωρούσε δικό του κατόρθωμα. Η αγάπη εκφραζόταν με φυσικό τρόπο, χωρίς καμία προσπάθεια”.

Δύο είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποιμαντικής του π. Γεωργίου Καψάνη. Το πρώτο είναι η πατρικότητα. “Με αυτήν την πατρικότητα, ανέφερε ο π. Λουκάς, κέρδιζε τις ψυχές και τις ξεκλείδωνε. Με αυτή την πατρικότητα μαλάκωνε τα πράγματα. Χάρη σε αυτή την πατρικότητα οι ψυχές των πνευματικών του τέκνων λύγιζαν. Είχε μεγάλη κατανόηση για την ανθρώπινη αδυναμία. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η ταπείνωση. Έλεγε ότι: “Εγώ δεν επαρκώ προς διαποίμανσή σας. Παρακαλώ όμως τον Θεό, αν είναι να τιμωρηθεί κάποιος, να μην τιμωρηθεί αυτός αλλά εγώ στην θέση του. Πιστεύω δε πως ο Θεός στην ημέρα Κρίσεώς Του θα με σώσει κι εμένα επειδή έδωσα την ψυχή μου για τον αδελφό μου”.

Κλείνοντας, ο π. Λουκάς έκανε την διαπίστωση πως “ο Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, μέσω της αγαπητικής ποιμαντικής του, βίωσε την ποιμαντική του Αποστόλου Παύλου, τον οποίο μελετούσε ιδιαίτερα, και επομένως έγινε μιμητής του Χριστού”.

Σύναξη Κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας02

Πηγή: churchofcyprus.org.cy