Θαύματα και θαυμαστά γεγονότα

Η ακολουθία Ακαθίστου Ύμνου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Ναυπλίου

16 Απριλίου 2016

Η ακολουθία Ακαθίστου Ύμνου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Ναυπλίου

NAUPLIO_XERETISMOI1

NAUPLIO_XERETISMOI1A

NAUPLIO_XERETISMOI1AA

NAUPLIO_XERETISMOI1AAA

NAUPLIO_XERETISMOI1AAAA

NAUPLIO_XERETISMOI1AAAAA

NAUPLIO_XERETISMOI1AAAAAA

NAUPLIO_XERETISMOI1AAAAAAA

NAUPLIO_XERETISMOI1AAAAAAAA

NAUPLIO_XERETISMOI1AAAAAAAAA

NAUPLIO_XERETISMOI1AAAAAAAAAA

NAUPLIO_XERETISMOI1AAAAAAAAAAA

NAUPLIO_XERETISMOI1AAAAAAAAAAAA

NAUPLIO_XERETISMOI1AAAAAAAAAAAAA

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος   τέλεσε  την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 την  ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον ιστορικό  Μητροπολιτικό  Ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Ναυπλίου.  Στο τέλος της ακολουθίας ο  Μητροπολίτης κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς. Ο Ακάθιστος Ύμνος (Χαιρετισμοί) είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο ποίημα, γραμμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ., που μιλάει στην Παναγία και της λέει επαίνους, ευχαριστίες και προσευχές. Ποιητής των Χαιρετισμών είναι μάλλον ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ένας από τους μεγαλύτερους ελληνόγλωσσους ποιητές όλων των εποχών.

Τον 7ο αιώνα, όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων μετά από παρέμβαση της Παναγίας, όλοι έψαλλαν στην Αγία Σοφία τον Ακάθιστο Ύμνο όρθιοι (από εκεί και το όνομά του) και τότε μάλλον γράφτηκε το πασίγνωστο αρχικό τροπάριο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ». Η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Για την ακρίβεια, κόβουμε τους Χαιρετισμούς σε 4 κομμάτια (λέγονται «4 στάσεις» και λέμε από ένα κάθε Παρασκευή, ενώ την 5η Παρασκευή λέγεται ολόκληρο το έργο.

Τους Χαιρετισμούς τους απαγγέλλει με τη μουσική τους ο ιερέας. Πριν απ’ αυτό, οι ψάλτες έχουν ψάλει ένα άλλο περίφημο μουσικό και ποιητικό έργο, που λέγεται «κανόνας

των Χαιρετισμών» (οι κανόνες είναι ένα άλλο είδος βυζαντινής κλασικής μουσικής) και δημιουργός του είναι ένας ακόμη κορυφαίος ποιητής και μουσικός του Βυζαντίου, ο άγιος Ιωσήφ ο Υμνογράφος.