Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Η παραβολή των δέκα παρθένων

26 Απριλίου 2016

Η παραβολή των δέκα παρθένων

10_Parthenes_titlos

Τη Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε την παραβολή των δέκα παρθένων, που είπε ο Κύριός μας, και αναφέρεται στο ευαγγέλιο του Ματθαίου.

Κι άλλη παραβολή είπε ο Κύριος στους μαθητές του, για να τους προτρέψει να είναι πάντοτε έτοιμοι, γιατί η Bασιλεία του Θεού θα έρθει σε ώρα και στιγμή που δεν θα την περιμένουμε:

36_Deka ParthenesΘα γινόταν ένας γάμος. Δέκα κοπέλες βγήκαν να προϋπαντήσουν το γαμπρό που ερχόταν. Οι πέντε από αυτές ήταν μυαλωμένες. Οι άλλες πέντε ήταν άμυαλες. Πήραν όλες τα λυχνάρια τους, για να τον υποδεχτούν. Οι άμυαλες δεν πήραν μαζί τους λάδι για να τα ανάψουν. Ο γαμπρός αργούσε να έρθει κι όλες αποκοιμήθηκαν. Κατά τα μεσάνυχτα ακούστηκαν φωνές: «Να! Έρχεται ο γαμπρός! Βγείτε να τον υποδεχτείτε!» Τότε οι μυαλωμένες με το λάδι τους άναψαν τα λυχνάρια τους και έτρεξαν να υποδεχτούν τον γαμπρό και να χαρούν με τη γαμήλια γιορτή. Οι άμυαλες ζητιάνευαν λάδι από τις μυαλωμένες, αλλά εκείνες δεν τις έδιναν γιατί, αν μοίραζαν το λάδι τους, δεν θα έφθανε ούτε γι’ αυτές. Πήγαν μες στη νύχτα να αγοράσουν.

Στο μεταξύ ήρθε ο γαμπρός κι όλη η ακολουθία του και οι πέντε μυαλωμένες κοπέλες μπήκαν στο σπίτι όπου θα γινόταν το γαμήλιο γλέντι. Όταν έφτασαν οι πέντε άμυαλες κοπέλες, πολύ αργότερα, και ζήτησαν να μπουν κι αυτές μέσα, δεν τις άνοιξαν. «Ποιες είστε; Δεν σας γνωρίζω», είπε ο γαμπρός.

Προσέξτε να είστε πάντοτε έτοιμοι, γιατί δεν ξέρετε την ημέρα και την ώρα, που θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου.

footer eap