Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Στη θάλασσα της Τιβεριάδας

3 Μαΐου 2016

Στη θάλασσα της Τιβεριάδας

Tiberiada_titlos

Μετά την Ανάσταση ο Κύριός μας εμφανίστηκε στους μαθητές του, για να πιστέψουν πραγματικά ότι αναστήθηκε. Έτσι λίγες μέρες μετά την Έγερσή Του από τους νεκρούς ο Κύριος φανερώθηκε στους μαθητές του, στη θάλασσα της Τιβεριάδας.

Tiberiada_mesa

Είχαν πάει για ψάρεμα ο Σίμων ο Πέτρος, ο Θωμάς ο Δίδυμος, ο Ναθαναήλ, τα παιδιά του Ζεβεδαίου κι άλλοι δυο μαθητές. Όλη νύχτα αγωνίζονταν, αλλά δεν έπιασαν ούτε ένα ψάρι. Όταν ξημέρωσε, μάζεψαν τα δίχτυα και επέστρεφαν. Διέκριναν όμως στην ακρογιαλιά κάποιον, που δεν τον αναγνώρισαν. «Παιδιά, μήπως έχετε κάτι για προσφάγι;», τους ρώτησε. Εκείνοι του αποκρίθηκαν αρνητικά. «Ρίξτε τα δίχτυα σας στα δεξιά του πλοίου και θα βρείτε», τους είπε ο άγνωστος. Πράγματι, ξανάριξαν τα δίχτυα κι αυτή τη φορά δεν μπορούσαν να τα σηκώσουν από το βάρος. Τότε ο Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου λέει: «Ο Κύριος είναι!». Κι ο Πέτρος μόλις το άκουσε, φόρεσε βιαστικά το ρούχο του, γιατί όσο ψάρευε ήταν μισόγυμνος, κι έπεσε στη θάλασσα, για να βγει μια ώρα νωρίτερα κοντά στον Ιησού. Οι άλλοι βγήκαν με το πλοιάριό τους.

Εκεί, στην αμμουδιά, τους περίμενε ο Κύριος κι έψηνε ένα ψάρι πάνω σε θράκα αναμμένη. «Φέρτε εδώ κι από τα ψάρια που μόλις πιάσατε», τους είπε. Αμέσως ο Πέτρος ανέβηκε στο πλοίο κι έσυρε το δίχτυ γεμάτο με μεγάλα ψάρια. Κι ενώ το δίχτυ ήταν βαρυφορτωμένο δεν σχίστηκε. Ο Ιησούς έψησε κι άλλα ψάρια και τους κάλεσε όλους να φάνε. Κανένας από τους μαθητές δεν τόλμησε να εξετάσει ή να ρωτήσει ποιος είναι. Ήξεραν όλοι ότι ήταν  ο Κύριος. Κι εκείνος πήρε το ψωμί, το ευλόγησε και τους το μοίρασε κι ύστερα έκανε το ίδιο και με τα ψάρια.

footer eap