Θεολογία και ΖωήΠεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Εκατοντάδες παιδιά απήχθησαν από τους μουσουλμάνους γονείς τους και φυγαδεύτηκαν εκτός Κύπρου

12 Ιουλίου 2016

Εκατοντάδες παιδιά απήχθησαν από τους μουσουλμάνους γονείς τους και φυγαδεύτηκαν εκτός Κύπρου

Episkopos Karpasias Hristoforos & Proedros KYKEM Hristos Iakovou

Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου (ΚΥ.ΚΕ.Μ) Χρίστος Ιακώβου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος

 

Συνταρακτικές μαρτυρίες σε συνέδριο

της Εκκλησίας της Κύπρου για τις αιρέσεις

Της Σωτίας Περικλέους

 

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε και φέτος το ετήσιο σεμινάριο καταρτισμού στελεχών της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου, των εντεταλμένων και των συνεργατών των Ιερών Μητροπόλεων για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, με κεντρικό θέμα: «Η ισλαμική εξάπλωση στην Ευρώπη και οι συνέπειές της».

Οι εργασίες έλαβαν χώρα σε αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ (πλησίον πάρκου Αθαλάσσης) στη Λευκωσία, το Σάββατο 9 Απριλίου 2016.

Η συμμετοχή δεκάδων συνέδρων, η εξαίρετη κεντρική ομιλία, καθώς και οι τοποθετήσεις στη γενική συζήτηση συνετέλεσαν στη διοργάνωση ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος σεμιναρίου.

Τη σύναξη χαιρέτησε και καλωσόρισε εκ μέρους της Συνοδικής Επιτροπής, ο πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Κώστα, ο οποίος διευκρίνισε ότι «όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το σεμινάριο έχει σκοπό την κατάρτιση των εντεταλμένων κληρικών των ιερών Μητροπόλεων καθώς και των συνεργατών τους. Κατ’ εξαίρεση φέτος συμμετείχαν κληρικοί και άλλα στελέχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής».

Η κήρυξη των εργασιών του σεμιναρίου έγινε από τον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο.

Ο Θεοφιλέστατος χαιρέτησε εγκάρδια και με πατρική αγάπη τους παρευρισκομένους και υπογράμμισε ότι «το σεμινάριο το οποίο απευθύνεται στους εντεταλμένους, έχει σκοπό την επιμόρφωση, άλλα και την ευαισθητοποίηση στο πολύ καυτό και επίκαιρο θέμα της εξάπλωσης του Ισλαμισμού στο δικό μας χώρο». Κάλεσε δε τους εντεταλμένους ιερείς των Μητροπόλεων, όπως καταστούν πολλαπλασιαστές των μηνυμάτων αυτών, προς τους ιερείς, τα στελέχη και άλλους συνεργάτες των ενοριών τους, για τη σωστή ποιμαντική αντιμετώπιση του θέματος, με γνώμονα πάντοτε την πνευματική οικοδομή και την εν Χριστώ ελευθερία του ατόμου.

Η κεντρική εναρκτήρια ομιλία έγινε από το Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρίστο Ιακώβου. Στην εισαγωγή του ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε τη διείσδυση του Ισλάμ στην Ευρώπη, καθώς και τις προεκτάσεις που έχει και στη χώρα μας, σοβαρότατο πρόβλημα.

Τόνισε δε ότι δεν αναφέρεται μόνο στην τρομοκρατία, άλλα και στην αλλοίωση του πολιτιστικού τοπίου της Ευρώπης και τη διασύνδεση με μία ευρεία γκάμα κοινωνικών προβλημάτων.

Ένα σοβαρό πρόβλημα, είπε, είναι οι μικτοί γάμοι μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων και η διάλυσή τους, με αποτέλεσμα την απαγωγή παιδιών από την Κύπρο και τη μεταφορά τους με παράνομο τρόπο σε Μουσουλμανικές χώρες. «Υπολογίζεται», υπογράμμισε ο κ. Ιακώβου, «ότι πέραν των πεντακοσίων παιδιών απήχθησαν και μεταφέρθηκαν εκτός Κύπρου. Επειδή αυτό είναι μέρος της Κυπριακής πραγματικότητας, ανέφερε, «θα πρέπει να γνωρίζουμε και να προειδοποιούμε τον κόσμο για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ιδιαίτερα πάντοτε με έμφαση σε ευάλωτα άτομα, τα οποία συνήθως προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες και αγκιστρώνονται σε πρόσωπα που καραδοκούν και εκμεταλλεύονται καταστάσεις και στη συνέχεια αφήνουν ανθρώπινα ναυάγια πίσω τους».

Ο Διευθυντής του ΚΥ.ΚΕ.Μ μίλησε επίσης για τα δυο στάδια της Ισλαμικής εξάπλωσης. Το πρώτο (το οποίο έχει τελειώσει) είναι η μεταφορά του Μουσουλμανικού πληθυσμού στην Ευρώπη από πρώην αποικιοκρατικές δυνάμεις. Το δεύτερο, το οποίο βιώνουμε τον τελευταίο καιρό είναι η μετανάστευση και η λαθρομετανάστευση.

Ο διακεκριμένος ομιλητής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα εξής:

1) Οι μουσουλμάνοι πάντοτε στην Ευρώπη επικαλούνται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στις χώρες τους, καταπατούν παράφορα κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

2) Υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην περιοχή μας λόγω της δημογραφικής έκρηξης.

3) Παρατηρείται το φαινόμενο των αιτητών πολιτικού ασύλου.

4) Το οικονομικό πρόβλημα προκάλεσε την έκρηξη της Αραβικής Άνοιξης.

5) Μίλησε για το πρόβλημα των αιρέσεων.

6) Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα διείσδυσης του Ισλάμ, με κίνδυνο τη δημιουργία κοινωνικής αστάθειας, αλλά και άλλο ίωσης της ιστορικής μας πορείας.

7) Τα τζαμιά έχουν μετατραπεί σε μοναδικά καταφύγια, όπου ο κλήρος χρησιμοποιεί το κοράνι για πολιτικούς λόγους (με αναφορά στους κατά πλειοψηφία άνεργους).

8) Δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη των συνόρων, με αποτέλεσμα να διοχετεύονται λαθρομετανάστες από την Τουρκία προκειμένου να τελέσουν εικονικούς γάμους και να μονιμοποιηθούν.

(Ολόκληρη την ομιλία του κ. Χριστού Ιακώβου μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα μας: http://www.ppu.org.cy)

Στη συνέχεια κατέθεσε με πόνο ψυχής τη δική της μαρτυρία – εμπειρία η κα. X. η οποία, όπως ομολόγησε, ευάλωτη όπως ήταν γαντζώθηκε και εμπιστεύθηκε Σύρο, με τον οποίο τέλεσε πολιτικό γάμο και απέκτησε δυο αγόρια, τα οποία ο πατέρας τους απήγαγε το 2013.

Μέχρι σήμερα δεν μπορεί να δικαιωθεί δικαστικά, λόγω του ότι η απαγωγή έγινε στο Λίβανο, όπου ισχύει ο νόμος της Σαρίας (Sharia law) σύμφωνα με τον οποίο, ο κύριος κηδεμόνας των παιδιών είναι ο πατέρας και όχι η μητέρα.

Ο πρώην σύζυγός της αρνείται πεισματικά όχι μόνο να επιστρέψει τα παιδιά, αλλά και να τα αφήσει να μιλήσουν με τη μητέρα τους στο τηλέφωνο.

Περαιτέρω η κα. X. αναφέρθηκε στην ψυχολογική και σωματική βία που υπέστη από τον μουσουλμάνο σύζυγό της, στην αποξένωσή της από την οικογένειά της, αλλά και από το παιδί της από προηγούμενο γάμο.

Ο Σύρος της απαγόρευε να βγαίνει από το σπίτι, να γελά, να ,οδηγεί, ενώ την ανάγκαζε να μαγειρεύει στην κουζίνα και να φροντίζει τον ίδιο και τους καλεσμένους του.

Ακολούθησε συζήτηση όπου οι εκλεκτοί ομιλητές απάντησαν σε καυτά ερωτήματα σε σχέση με το θέμα, που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία μας.

Το σεμινάριο διοργάνωσαν από κοινού η Συνοδική Επιτροπή για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας Αθαλάσσης, καθώς και η Παγκύπρια  Ένωση Γονέων.

 

Πηγή: «Ενημέρωσις», Ενημερωτικό δελτίο Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης, διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, περίοδος Ζ΄, έτος 21ο, Φεβρουάριος-Ιούλιος 2016, αρ.τ. 25-30, σελ. 197-199