Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Τα λαμπρότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της μακεδονικής γης

3 Αυγούστου 2016

Τα λαμπρότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της μακεδονικής γης

Από την Τετάρτη 20 Ιουλίου, το κοινό έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται με δωρεάν είσοδο και σε εκτενές ωράριο λειτουργίας ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής της Νάουσας.

naousa1

Το θέατρο της αρχαίας Μίεζας.

Οι Μακεδονικοί Τάφοι της Κρίσεως και των Ανθεμίων στα Λευκάδια, δυο από τα λαμπρότερα και καλύτερα διατηρημένα μνημεία της αρχαίας Μίεζας, καθώς και το αρχαίο θέατρο της πόλης, έπειτα από την ολοκλήρωση της αποκατάστασής του, θα είναι ανοιχτά για το κοινό από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 10:00 ως τις 18:00.

naousa2

Λεπτομέρεια από τον τοιχογραφικό διάκοσμο του Τάφου των Ανθεμίων.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τον εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό και το σπάνιο ζωγραφικό διάκοσμο του Τάφου της Κρίσεως, που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και του Τάφου των Ανθεμίων (α’ μισό 3ου αι. π.Χ.), καθώς και το αποκατεστημένο πλέον αρχαίο θέατρο, και να πάρει μια γεύση της πόλης που υπήρξε η αρχαία Μίεζα στα χρόνια των Μακεδόνων βασιλέων, όταν ο Αριστοτέλης δίδασκε εδώ, στη Σχολή του, «τον ηθικόν και πολιτικόν λόγον» στους νεαρούς Μακεδόνες ευγενείς και στον ίδιο τον Αλέξανδρο.

Άποψη των μνημείων:

naousa4

Ο κριτής Αιακός, που αποφασίζει για την τύχη του νεκρού, αν δηλαδή θα σταλεί στο νησί των Μακάρων ή στα Τάρταρα. Λεπτομέρεια από τον Τάφο της Κρίσεως.

naousa3

Η πρόσοψη του Τάφου των Ανθεμίων.

naousa5

Ο Ερμής Ψυχοπομπός από τον Τάφο της Κρίσεως.