Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος-Doug Patterson & Tim Vyner

16 Αυγούστου 2016

Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος-Doug Patterson & Tim Vyner

Με αφορμή το 23ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών (22-27 Αυγούστου 2016) στο Βελιγράδι, η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συνεδρίου, παρουσιάζει την Έκθεση ζωγραφικής των Βρετανών ζωγράφων Doug Patterson & Tim Vyner με τίτλο «Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος».

estia1

Η Έκθεση θα παρουσιαστεί στον Εκθεσιακό χώρο «Atrium» της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Βελιγραδίου και θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 19 Αυγούστου και ώρα 20:00 από τον Υπουργό Πολιτισμού και Ενημέρωσης της Σερβίας κ. Vladan Vukosaljevic.
Ο Doug Patterson και ο Tm Vyner είναι δύο σύγχρονοι Βρετανοί καλλιτέχνες, οι οποίοι ταξίδεψαν και εργάστηκαν στο Άγιον Όρος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια –ξεκινώντας με διαφορετικό κίνητρο ο καθένας- δημιουργώντας μεγάλες εικαστικές συλλογές.

estia3

Η δουλειά των δύο σύγχρονων εικαστικών περιηγητών παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε μία κοινή Έκθεση, ενώ το έργο τους είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε δύο διαφορετικές εκθέσεις. Το 2011 παρουσιάστηκε η Έκθεση του Doug Patterson με τίτλο «Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς. Άθως – Σινά» ενώ δύο χρόνια αργότερα ο ίδιος πρότεινε την δημιουργία μίας κοινής υποτροφίας μεταξύ της Αγιορειτικής Εστίας και του Royal College of Art του Λονδίνου η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στους απόφοιτους του εν λόγω ιδρύματος να ταξιδέψουν και να ζωγραφίσουν στο Άγιον Όρος.

estia5

Ο πρώτος υπότροφος της υποτροφίας, υπήρξε ο Tim Vyner, ο οποίος το 2013 πραγματοποίησε τρία μεγάλα ταξίδια στο Άγιον Όρος και αφού επισκέφθηκε και τις είκοσι Ιερές Μονές, Σκήτες και κελλιά, ολοκλήρωσε το εικαστικό του έργο που παρουσιάστηκε στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας το 2014, σε μία μεγάλη Έκθεση που έφερε τον τίτλο «Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος».

estia4

Και για τις δύο εκθέσεις εκδόθηκαν πολυτελείς Κατάλογοι με το σύνολο της δουλειάς τους για το Άγιον Όρος.

Η Έκθεση συνδιοργανώνεται από την Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, τον Σύλλογο Φίλων του Άγιου Όρους Βελιγραδίου, την Σερβική Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, το Ίδρυμα της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου στη Σερβία και τον Δήμο Βελιγραδίου.

Επιμελητής της Έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος.