Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Μοναδικά έργα τέχνης από το Ερμιτάζ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

4 Οκτωβρίου 2016

Μοναδικά έργα τέχνης από το Ερμιτάζ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016», το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, θα παρουσιάσει, μεταξύ 2 Νοεμβρίου 2016 και 26 Φεβρουαρίου 2017, την έκθεση «The State Hermitage Museum: Gateway to History» («Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία»).

ermitaz2

Πρόκειται για ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός με εκθέματα που ανήκουν σε ένα ευρύ χρονικό φάσμα, από την αρχαιότητα ως τους νεότερους χρόνους, και αφορούν θησαυρούς από ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Ερμιτάζ. Τα έργα από το ρωσικό μουσείο, αφορούν 34 ελαιογραφίες, 3 ακουαρέλες, 9 γλυπτά και 114 έργα διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών από τις αντίστοιχες συλλογές του, που καλύπτουν ένα διάστημα 25 αιώνων, δηλαδή από τον 5ο αι. π. Χ. έως τον 20ό αιώνα. Με τον τρόπο αυτό οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διαχρονική επισκόπηση των πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης.

ermitaz5

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι τα περίφημα γλυπτά και οι πίνακες διάσημων ζωγράφων, όπως οι «Πέτρος και Παύλος» (1587-1592) του Ελ Γκρέκο, «Αφροδίτη και Άδωνις» (1610-1611) του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, «Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο, με την αγία Ιουστίνη» (1529-1530) του Λορέντσο Λόττο, «Η άμωμος σύλληψις» (1645-1655) του Μπαρτολομέν Εστέμπαν Μουρίγιο, «Εσθήρ ενώπιον Ασουήρου» του Νικολά Πουσέν, «Βάκχος» (πρώτο μισό του 17ου αιώνα) από τον κύκλο του Καραβάτζιο.

ermitaz4

Ας σημειωθεί τέλος ότι η έκθεση διοργανώνεται σε ανταπόδοση μια άλλης με τον τίτλο «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων», που ξεκίνησε στο Ερμιτάζ στις 24 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου 2016. Η έκθεση αυτή περιλάμβανε 120 βυζαντινές αρχαιότητες από ελληνικά μουσεία, καθώς και την εικόνα «Κοίμηση Θεοτόκου» του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) από τον ομώνυμο ιερό ναό της Σύρου.