Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Η ιστορία της εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας

18 Οκτωβρίου 2016

Η ιστορία της εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας

Η ιστορία της Αγίας εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι είναι η εξής: Στη δεκαετία του 1920, κάθε καλοκαίρι πήγαινε στο Λουτράκι για ιαματικά λουτρά μια γυναίκα ονόματι Μαρία, που ήταν μαία. Έμενε στο σπίτι της κατοίκου του Λουτρακίου Μαρίας Σώκου, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις.

giatrissa3
Η Μαρία πήγε κάποτε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους και έφερε ένα δώρο στην κ. Σώκου, την εικόνα της Παναγίας με βρέφος το Χριστό στην αριστερή της πλευρά. Στα Ιεροσόλυμα, ο πωλητής είχε πει στη Μαρία, να δώσει την εικόνα σε Θεοσεβείς ανθρώπους, που να πιστεύουν στον Θεό και να ανάβουν καθημερινά καντήλι ενώπιον της Ιεράς Εικόνος, όπερ και εγένετο

 Η ευλάβεια των κατοίκων του Λουτρακίου προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, με αφορμή την παρουσία της Ιεράς Εικόνος της στον τόπος τους, χρόνο με το χρόνο μεγάλωνε.

Έτσι απεφάσισαν να ανεγείρουν Ι. Ναό για να τοποθετηθεί εκεί η Ιερά Εικόνα, και με την ευλογία του τότε Μητροπολίτου Κορινθίας Δαμασκηνού, σε οικόπεδο που τους προσέφερε ο Ιωάννης Μάρρας, ανηγέρθη ο πρώτος Ιερός Ναός, τον οποίον ονόμασαν προς τιμήν της Παναγίας της Γιάτρισσας, λόγω των πολλών θαυμάτων θεραπείας που, χάριτι Θεού, συντελούνταν εκεί και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η παρούσα ανάρτηση πραγματοποιείται με αφορμή την μεταφορά της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Πόλη της Χαλκίδος και συγκεκριμένα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με αφορμή τις εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν του προστάτου  της Χαλκίδας, αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ».

Άποψη από την υποδοχή της Παναγίας της Γιάτρισσας στην Χαλκίδα:

giatrissa5 giatrissa6 giatrissa8 giatrissa9 giatrissa7 giatrissa4

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2016.