Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τα πιο συνηθισμένα λάθη των γονιών

5 Φεβρουαρίου 2017

Τα πιο συνηθισμένα λάθη των γονιών

5ef9a0bed85682e9f9f97fda05c12453_LΟι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, αλλά καμιά φορά η συμπεριφορά τους είναι επιβλαβής.
Ας δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς.

1. Τους δίνουν πολλές επιλογές
Δε χρειάζεται να ρωτάμε τι θέλουν να κάνουν από τις εξής 1ο εναλλακτικές ή τι θέλουν να φάνε από όσα φαγητά ξέρουν. Τα παιδιά δε μπορούν να βάλουν τη σκέψη τους σε όρια, ούτε να αποφασίσουν τι είναι το καλυτερο.
2. Τους λένε χίλια μπράβο για όλα
Χρειάζεται μέτρο, και χρειάζεται και μέτρο…σύγκρισης. Δεν είναι όλα για φοβερούς πανηγυρισμούς. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τα μικρά και τα μεγάλα κατορθώματά τους.
3. Κρατάνε τα παιδιά συνεχώς απαχολημένα
Συνήθως με δραστηριότητες ή σπορ. Δεν είναι απαραίτητο. Τα παιδιά χρειάζονται και λίγο χρόνο να βαρεθούν ή να μείνουν σε αδράνεια.
4. Κάνουν έντονη κριτική στα παιδιά τους
Δεν κάνει πάντα καλό η κριτική. Η ασταμάτητη για όλα κριτική. Δε χρειάζεται να είναι τέλεια σε όλα τους τα παιδιά. Μάθετε τα να έρχονται δεύτερα ή να είναι ικανοποιημένα με κάτι λιγότερο από το τέλειο. Διαλέξτε τις μάχες που θα δώσετε και μην παθιάζεστε για όλα.
5. Περιμένουν από τα παιδιά τους πράγματα που δεν είναι της ηλικίας τους
Πολλοί γονείς τα βάζουν να κανουν δουλειές ή ασκησεις που είναι για μεγαλύτερα παιδιά. Δεν είναι σωστό όμως. Δε θα γίνουν διάνοιες τα παιδιά αν καταπιέζονται να είναι μπροστά από τα συνομήλικά τους. Ενα κλασικό λάθος είναι να βάζουμε το μεγαλύτερο παιδί μονίμως να φυλάει το μικρό. Δεν ειναι αυτή η δουλειά του όμως. Και όταν γίνει το λάθος, δεν θα φταίει το μεγάλο μας παιδάκι φυσικά.
6. Δεν τα ρωτάνε πώς πέρασαν
Πριν πάνε για ύπνο τα παιδιά σας, ρωτήστε τα, αν δεν το έχετε κάνει όλη μέρα, πώς ήταν η μέρα τους. Ειναι ωραίο να νιώθουν ότι νοιάζεστε. Πολλοί γονείς θεωρούν ότι δε θα μάθουν ακόμη κι αν ρωτήσουν και δεν προσπαθούν καν!
7. Δε διαβάζουν στα πολύ μικρά μωρά
Πολλοί γονείς νομίζουν ότι το παιδί πρέπει να είναι μεγάλο για να κατανοεί τα βιβλία. Οχι. Διαβάστε τους από νωρίς. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν βιβλία για νεογέννητα. Μαθαίνουν να ακούν, να βλέπουν, να εξάπτουν τη φαντασία τους.

Πηγή: mothersblog.gr