Πεμπτουσία

Πόσοι θέλουν να βλέπουν τις selfies σας;

13 Φεβρουαρίου 2017

 

Smiling businesswoman making selfie photo on smartphone over gray background

Δύο ερευνητές στο Μόναχο ανακάλυψαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι, κατά ειρωνεία της τύχης, ελάχιστοι είναι εκείνοι που  θέλουν πραγματικά να βλέπουν τις αυτοφωτογραφίες σας (selfie) στο διαδίκτυο.

Η Sarah Diefenback και η Lara Christoforakos από το Ludwig-Maximilians-University του Μονάχου δημοσίευσαν μια μελέτη τον Ιανουάριο στο Frontiers in Psychology, με τίτλο “The Selfie Paradox: Nobody Seems to Like Them Yet Everyone Has Reasons to Take Them.”  Από τα 238 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, το 77 τοις εκατό ανέφερε ότι βγάζουν selfie τουλάχιστον μία φορά το μήνα, και το 49 τοις εκατό είπαν ότι τραβούν από μία selfie τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το 2% των ερωτηθέντων ωστόσο, δήλωσε ότι θα ήθελε να δει λιγότερες selfie στα κοινωνικά δίκτυα.

Πολλοί συμφώνησαν επίσης για τις αρνητικές συνέπειες των selfies. Ανέφεραν ότι οι selfies θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση και να δημιουργήσουν μια επιφανειακή εικόνα κάποιου ατόμου.

Στις ερωτήσεις της έρευνας υπήρχαν και πολύ προσωπικά ερωτήματα για το τι σκέφτονται για την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Στην ερώτηση τι σκεφτόμαστε για το δικό μας selfie σε σχέση με αυτό που σκεφτόμαστε για τα selfies των άλλων, το 90 τοις εκατό των συμμετεχόντων σκέφτεται τις selfies των άλλων ως αυτοπροβολή, αλλά μόνο το 46 τοις εκατό δήλωσε το ίδιο για τις δικές τους selfies.

Οι ερευνήτριες πραγματοποίησαν την έρευνα online. Οι ερωτηθέντες προέρχονταν από την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία, και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν πιθανά ευρωκεντρικές προκαταλήψεις στη μελέτη. Αναφέρουν ότι άλλοι πολιτισμοί αποδέχονται περισσότερο τις selfies και ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη.

Πηγή: secnews.gr