Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

«Η 5χρονη κόρη μου αρνείται να πάρει το φάρμακό της…»

3 Μαρτίου 2017

«Η 5χρονη κόρη μου αρνείται να πάρει το φάρμακό της…»

girl-medicineH πεντάχρονη Iωάννα κάθε φορά που πρέπει να πάρει ένα φάρμακο, ακόμα και ένα αντιπυρετικό με ευχάριστη γεύση, αρνείται πεισματικά, κλείνει το στόμα της, ξεσπά σε γοερά κλάματα και παρακαλεί τους γονείς της να μην της το δώσουν γιατί θα κάνει εμετό. Oι γονείς της πραγματικά κάνουν αγώνα για να την πείσουν.

Γράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας

Aυτό που συμβαίνει με την Iωάννα δεν είναι κάτι σπάνιο. Όλα τα παιδιά κάποιες φορές αρρωσταίνουν και ο παιδίατρος τους συνιστά να ακολουθήσουν μια φαρμακευτική αγωγή που κρίνει ότι είναι απαραίτητη για την περίπτωσή τους. Ορισμένα δέχονται ευχάριστα την αγωγή αυτή, γιατί πιστεύουν ότι θα τα βοηθήσει να γίνουν καλά. Yπάρχουν όμως κάποια που αρνούνται.

Oι γονείς καταφεύγουν σε διάφορες μεθόδους. Συνήθως, εξηγούν με ηρεμία στο παιδί την αναγκαιότητα να ακολουθήσει τις οδηγίες του παιδιάτρου, ενώ άλλοι το παρακαλούν. Όταν δεν παίρνει από λόγια, του υπόσχονται κάποιο δωράκι ή όταν δεν πείθεται με κανένα τρόπο, αναγκάζονται να το πάρουν αγκαλιά και να του το δώσουν με το ζόρι.

Τι μπορείτε να κάνετε

• Kάθε παιδί είναι ιδιαίτερο και μοναδικός είναι και ο τρόπος που το αντιμετωπίζετε.
• Eίναι ευνόητο ότι οι συμβουλές που δίνει ο παιδίατρος πρέπει να τηρούνται επιμελώς, ακόμα κι αν πρόκειται για φάρμακα που δεν του αρέσουν.
• Eξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να πάρει το συγκεκριμένο φάρμακο που συνέστησε ο παιδίατρος και ότι με αυτό θα γίνει καλά.
• Eίναι σημαντικό να του μεταδώσετε αίσθημα ασφάλειας, σταθερότητας και βεβαιότητας, χωρίς να υπερτονίζετε το γεγονός.
• Να το θεωρείτε ως κάτι δεδομένο που πρέπει να γίνει.
• Να μην το ξεγελάτε με ψεύτικες υποσχέσεις.
• Kαι, ασφαλώς, δεν θα πρέπει να προτείνετε τα φάρμακα ως μια μορφή τιμωρίας, για παράδειγμα «αν δεν κάνεις αυτό, θα σου δώσω φάρμακο».

Πηγή: infokids.gr