Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ελευθερία ή θάνατος

25 Μαρτίου 2017

Ελευθερία ή θάνατος

Titlos_eleytheria Thanatos

25MArchΌλοι γνωρίζουμε τι γιορτάζουμε τη σημερινή μέρα. Οι πρόγονοί μας ξεσηκώθηκαν για να αποκτήσουν την ελευθερία που είχαν στερηθεί για τέσσερις αιώνες. Το σύνθημα ήταν: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

Είναι εύκολο να το λέμε, αλλά πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Ας σκεφθούμε τους Έλληνες εκείνους που πρώτοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινήσεις συνωμοτικές, ιδρύοντας τη Φιλική Εταιρεία, γνωρίζοντας πως, αν αποκαλύπτονταν, τους περίμενε ο θάνατος. Ας σκεφθούμε κι όλους εκείνους που πήραν τα λίγα όπλα που διέθεταν και τα ΄βαλαν με έναν πάνοπλο στρατό. Όλοι είχαν στο νου τους ότι την επόμενη μέρα μπορεί να μην ήταν στη ζωή.

Παράδειγμα ο κορυφαίος μπουρλοτιέρης του Αγώνα, ο Κωνσταντίνος Κανάρης. Όταν τον ρώτησαν πώς πέτυχε τόσες πυρπολήσεις τούρκικων καραβιών, απάντησε: «Όταν ξεκινούσα κάθε επιχείρηση, έκανα τον σταυρό μου κι έλεγα στον εαυτό μου: “Σήμερα, Κωνσταντή, θα πεθάνεις”». Με τέτοιες ηρωικές σκέψεις ρίχνονταν οι Έλληνες στον Αγώνα και η πολυπόθητη ελευθερία ήρθε μετά από εννιά χρόνια. Τόσο διήρκησε η Μεγάλη Επανάσταση.

Ακούστε, παρακάτω, έναν ποιητικό διάλογο του Κολοκοτρώνη, του Γέρου του Μοριά, με τα παλικάρια του, σε στίχους ιδιαίτερα προσαρμοσμένος για τους μικρότερους φίλους μας.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ir8HcHAZKqY?rel=0]

footer-eap