Ομιλία από τον Αρχιμ. Δημήτριο Καββαδία για τον άγ. Άνθιμο της Χίου (15/10/2017, 18:00, άγ. Ιωάννη Μαρκόπουλο)

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 στον Ιερό Ναό αγ. Ιωάννου στο Μαρκόπουλο Αττικής θα μιλήσει ο Αρχιμ. Δημήτριος Καββαδίας με θέμα «Ο Άγιος Άνθιμος της Χίου».

Ο Άγιος Άνθιμος με την επί γης παρουσία του απάλυνε τον ψυχικό πόνο πολλών ανθρώπων, προσέφερε ελπίδα και χαρά, την υγεία ως λαϊκός Ιατρός σε αρκετούς ασθενείς, την υλική συνδρομή στους πτωχούς, τους πολύτεκνους, τους ξενιτεμένους, τους πρόσφυγες, τους λεπρούς. Με την παρουσία του τώρα πλησίον του θρόνου της μεγαλωσύνης του Θεού διαπορθμεύει τα αιτήματα όσων με πίστη προσκυνούν τα λείψανά του και επικαλούνται την θαυμαστή μεσιτεία του.

Πνευματικές αναγεννήσεις γίνονται στο μοναστήρι, οικογένειες στερεώνονται, νέοι επανέρχονται στον δρόμο της κατά Θεόν ζωής, ασθενείς θεραπεύονται, δαιμονιζόμενοι καθαρίζονται, υγιή τέκνα δωρίζονται σε πρώην άτεκνες οικογένειες μέσω της λήψεως των φύλλων της αγιαστικής δάφνης πού φύεται εις το μνήμα του και ούτω λαμβάνουν το όνομα Άνθιμος και Ανθίμη.

Απολυτίκιον

Ήχος γ’

«Νέον στήριγμα Ορθοδοξίας, νεοκόσμητον άνθος αγνείας, Νικομηδείας Ανθίμου συνώνυμος των αρετών τε εκείνου ομότροπος, νέων Οσίων σφραγίς, και αγλάισμα, Πάτερ Άνθιμε, της Χίου πάσης το καύχημα, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθε ημίν το μέγα έλεος.»