«Πάντ᾿ανοιχτά, πάντ᾿άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής μου»

Ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό σε επτά πράξεις για τον βίο και το έργο του Διονύσιου Σολωμού με τίτλο «Πάντ᾿ανοιχτά, πάντ᾿άγρυπνα, τά μάτια της ψυχής μου» θα παρουσιάσουν μαθήτριες και μαθητές των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 στις 19:30, στην Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Κείμενα και διάλογοι της εποχής, πλαισωμένα από εικονογραφικό υλικό αλλά καιμελοποιημένα ποιήματα του Σολωμού τα όποια θα ερμηνεύσουν οι χορωδίες Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου, θα σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα και την καλλιτεχνική παραγωγή του ποιητή, από τα πρώτα χρόνια στη Ζάκυνθο, το πέρασμα στην Ιταλία και την ενηλικίωσή του εκεί, την επιστροφή στην πατρίδα και το πέρασμα από τα ιταλικά στα ελληνικά, μέχρι τη συγγραφή των μνημειωδών έργων του όπως οι«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν».

Ο Διονύσιος Σολωμός (8 Απριλίου 1798 – 9 Φεβρουαρίου 1857) κεντρικό πρόσωπο της Επτανησιακής σχολής και εθνικός ποιητής των Ελλήνων, αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική παράδοση διαμορφώνοντας καθοριστικά τη νεοελληνική ποίηση. Ο βίος και το έργο του αποτελούν υλικό συστηματικής μελέτης και διδασκαλίας διεθνώς.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τη γέννηση τού ποιητή και αποτελείελάχιστο φόρο τιμής των Αρσακείων Σχολείων σε αυτόν, καθώς υπήρξε συν τοις άλλοις από τα πρώτα μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Σύνταξη και Επιμέλεια κειμένου: Λεωνίδας Κατσικαρίδης, Μαρία Φωτίου, Ελένη Κόντα

Διδασκαλία και Διεύθυνση χορωδίας: Αναστασία Γκίνη, Ηρακλής Παναγόπουλος

Σκηνογραφική επιμέλεια: Κατερίνα Κουλιακιώτη

Παρουσίαση εικονογραφικού υλικού: Βασίλης Ραπτόπουλος