Ιερά Μονή Παναγίας Αγνούντας στην Επίδαυρο (μέρος 1ο)

moni panagias agnountas

Διακόνημα: Η Μονή της Παναγίας Αγνούντας είναι ένα κυριολεκτικά πανέμορφο και γραφικότατο μοναστηράκι πάνω σε έναν κατάφυτο λοφίσκο δίπλα στο δρόμο από την Κόρινθο στην Επίδαυρο. Η επίσκεψη σε τούτο το μικρό στολίδι της Ορθοδοξίας είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία. Υπάρχει μια τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα εκεί. Τα γήινα τερακόττα χρώματα σε πάνε κατευθείαν στην Κάτω Ιταλία. Οι κάκτοι που αναρριχώνται στο κτίριο της μονής και τα κελλιά παλαιών ασκητών προσθέτουν ακόμα περισσότερο στην εξωτική ατμόσφαιρά της.  Η αρχιτεκτονική της εκκλησίας της μονής, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, είναι κάτι το μοναδικό. Η υψηλή, σε σύγκριση με το μήκος και το πλάτος της, οροφή της είναι κάτι που δεν το συναντάς συχνά. Το εσωτερικό του ναού, με τις εκπληκτικές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του, χαρακτηρίζεται από ένα κλίμα υπερβατικό και μυστηριακό. Πραγματικά, όταν πάς σε αυτό το μοναστήρι, είναι σαν να μεταφέρεσαι δέκα αιώνες πίσω. Επίσης αναφέρουμε πως στην μονή φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Αγνούντας, μέσω της οποίας επιτελούνται πάμπολλα θαύματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολύς κόσμος, και από την Αθήνα ακόμα, επιλέγει αυτό το μοναστηράκι για να κάνει εκεί τις βαφτίσεις των παιδιών τους. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι ένα προσκήνυμα να πάτε να το δείτε από μόνοι σας. Σας το συστήνουμε κατηγορηματικά!!!

Η Βυζαντινή Ιερά Μονή Παναγίας Αγνούντας (του 11ου αιώνα) στην Επίδαυρο

ΙΩΑΝΝΗ Κ. ΜΠΙΜΠΗ, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΝΟΥΝΤΟΣ (Ν. ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ), ΕΚΔΟΣΗ Β΄, ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ-ΑΓΝΟΥΝΤΟΣ, ΑΘΗΝΑ 2009

Ιερά Μητρόπολις Αργολίδος

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Αι Ιεραί Μοναί υπάρχουν σχεδόν παντού στον Ορθόδοξον χώρον και παραμένουν, ως Φάροι φωτεινοί εις το Πέλαγος του παρόντος Βίου, δια να φωτίζουν και Οικοδομούν πνευματικά τους πιστούς, τους προσκυνητάς, εδώ κι αιώνας τώρα.

Όμως συχνά γίνεται λόγος μέσα στην αδιάκοπη διαδοχή των χρόνων για παρακμή, κατάρευσιν ή και ερήμωσιν και διάλυσιν Μονών από διαφόρους εσωτερικάς ή εξωτερικάς αιτίας.

Η Μονή Αγνούντος, επέρασε όλα τα ανωτέρω διαδοχικά στάδια της φθοράς και της επιγείου σχετικότητος. Ιδού όμως τας τελευταίας δεκαετίας, χάρις εις το συνεχές ενδιαφέρον της πλησιοχώρου Γυναικείας Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Επιδαύρου, των ευσεβών κατοίκων της περιοχής και με την φροντίδα εμπνευσμένων αρχαιολόγων και άλλων εθελοντών, όλως δε ιδιαιτέρως με την μέριμναν των τελευταίων Αρχιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, η Ιστορική Μονή Αγνούντος ανεστηλώθη κατά μέγα μέρος και άνοιξε τας πύλας της δια την Ψυχικήν ωφέλειαν των Χριστιανών.

Ευγνώμονας δια τούτο ευχαριστίας αναπέμπομεν προς τον Πανάγαθον Θεόν και την Θεοτόκον και επαινούμεν όλους τους επωνύμους και ανωνύμους συντελεστάς του θεαρέστου τούτου έργου. Η μετά χείρας επιμελημένη εργασία του ευσεβούς και καλού Εκπαιδευτικού κ. Ιωάννου Μπίμπη έρχεται να μας γνωρίση τα διαδοχικά στάδια της μακράς Ιστορίας της παλαιμφάτου Ιεράς Μονής Αγνούντος.

Συγχαίροντες τον φιλόπονον συγγραφέα δια την πρόφρονα αυτού προσφοράν, επικαλούμεθα επ’ αυτόν και τους αναγνώστας του έργου του, πλουσίαν την Χάριν του Πατρός των Φώτων, του Θεού, ο οποίος είναι το Φώς, η αλήθεια και η Ζωή των πιστών.

Επίσης συγχαίροντες και τον εκδόσαντα το έργον τούτον κ. Φίλιππον Τσάλλαν ευχόμεθα, όπως ο Πανάγαθος Θεός ευλογή και χαριτώνη αυτόν.

Μετ’ εύχων κι αγάπης εν Κυρίω ο Αργολίδος Ιάκωβος β’

Ναύπλιον, 8 Μαρτίου 1996.

Βαρθολομαίος ελέω Θεού αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης

Τω Ελλογιμωτάτω κυρίω Ιωάννη Κ.Μπίμπη, Εκπαιδευτικώ, τέκνω της ημών Μετριότητας εν Κυρίω αγαπητω, χάριν και ειρήνην παρά Θεού.

Ασμένως ελάβομεν το υπό της υμετέρας αγαπητής Ελλογιμότητος προφρόνως αποαταλέν ημίν πόνημα αυτής υπό τον τίτλον “Ιερά Μονή Αγνούντος”, μετά περιλήψεως εις την αγγλικήν, όπερ και μετά προσοχής διεξελθόντες απεθησαυρίσαμεν εν τη καθ’ ημάς Πατριαρχική Βιβλιοθήκη, προς ευρυτέραν απ’ αυτού ωφέλειαν.

Εις απάντησιν, προαγόμεθα ίνα ευχαριστήσωμεν τη υμετέρα Ελλογιμότητι επί τη αποστολή τού ευχύμου τούτου καρπού των πνευματικών ενασχολήσεων αυτής, αποτελούντος σημαντικήν συμβολήν εις την ιστορίαν της Ιεράς Μονής, και συγχαίροντες επί τη ερευνητική υμών προσπαθεία ταύτη, επιδαψιλεύομεν ολόθυμον την πατρικήν και Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν, επικαλούμενοι επί την υμετέραν Ελλογιμότητα την χάριν του Θεού και το άπειρον Αυτού έλεος, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, και ευχόμενοι ευλογημένην Αγίαν και Μεγάλην Τεσσαρακοστήν και ευφρόσυνον Πάσχα.

ypografi patriarchou

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟΝ

Εν Αθήναις τη 7η Μαΐου 1999

Προς Τον Αξιότιμον κ. Ιωάννην Κ. Μπίμπην 210 54 Ν. ΕΠΔΑΥΡΟΝ

Αξιότιμε κ. Μπίμπη,

Ο Μακαριώτατος έλαβε τον οδηγό σας τον αφιερωμένο εις την Ιεράν Μονήν Αγνούντος και σας ευχαριστεί πολύ. Πρόκειται περί ενός συστηματικού και καλαίσθητου οδηγού ο οποίος εισάγει τον αναγνώστη στα καίρια σημεία της ιστορίας της Μονής και, με την συμπερίληψη των φωτογραφιών του δίδει μια εποπτεία του πράγματι εξόχου αρχιτεκτονικού χώρου

Κατ’ εντολήν του Μακαριωτάτου σας διαβιβάζουμε την προσδοκία Του για ισάξιες και παρόμοια ωφέλιμες συγγραφές.

Εκ του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου

Σωτήριος Ι. Μπαλατσούκας

Διδάκτωρ Θεολογίας