Χαριτωμένες παραινέσεις

Άγιος Πορφύριος: Συμβουλές σε εκπαιδευτικό για την νέα σχολική χρονιά!

19 Σεπτεμβρίου 2019

Άγιος Πορφύριος: Συμβουλές σε εκπαιδευτικό για την νέα σχολική χρονιά!

Άγιος Πορφύριος (1906-1991).

Να φέρεις στο μυαλό σου τα παιδιά, όπως κάθονται στα θρανία και να κάνεις μια προσευχή γι’ αυτά. Όταν μπεις μέσα, να τους χαμογελάσεις και να τους μιλήσεις λίγο για την καινούργια χρονιά.
Αν ατακτήσουν μερικοί, χωρίς να κοιτάς αυτούς, με καλοσύνη να πεις: Ε, παιδιά, εδώ ήρθαμε να μάθουμε γράμματα, όχι να μιλάμε. Μην τα μαλώνεις φανερά. Συμφωνείς; Εσύ τι κάνεις;
Να μην κουμπώνεσαι, να ανταποκρίνεσαι στην αγάπη που σου δείχνουν τα παιδάκια. Έτσι, άμα αγαπούν εσένα, θα μπορέσεις να τα οδηγήσεις κοντά στον Χριστό. Όταν μεγαλώσουν θα σε θυμούνται και θα γίνεις το μέσον για να οδηγηθούν στον Χριστό. Να τα κοιτάς και ρίχνοντας τους ματιές να προσεύχεσαι γι’ αυτά.
Εσύ με την σκέψη ότι θα φύγεις για μοναχή, δεν σου κάνει καρδιά να δουλέψεις στο σχολείο. Έτσι χάνεις πολλές χαρές από τα παιδιά. Εκείνα σε αγαπούν, σε θεωρούν σαν μητέρα τους. Να μην τους δείχνεις ψεύτικη αγάπη.
Ακόμη, εκεί μέσα μπορείς να κάνεις πολλή ιεραποστολή. Υπάρχουν άνθρωποι δίπλα σου που θέλουν να πλησιάσουν τον Χριστό και πρέπει να τους βοηθήσεις.
Από σήμερα άλλαξε τακτική. Κάθε έναν που βλέπεις να τον βοηθάς με την ευχή.
Όταν προσεύχεσαι γι’ αυτόν, του στέλνει ο Θεός Χάρη. Τον κάνεις πιο αγαθό, τον ενώνεις με τον Χριστό.
Ενώ όταν αγανακτείς μέσα σου, του στέλνεις άλλα πράγματα. Για κανέναν να μην αγανακτείς και για κανέναν να μην δείχνεις κακία.
Πρέπει να ενωθείς με την Εκκλησία και να δείχνεις αγάπη σε όλους. Αυτό σε βοηθάει να προετοιμάζεσαι.
Λέμε «καλόν Παράδεισο». Από δω μπορείς να ζήσεις τον Παράδεισο. Προσφέροντας θα χαίρεσαι. Πώς θα γίνεις ασκήτρια, αν δεν ενωθείς με την Εκκλησία;
Πριν μπεις στο σχολείο, να πεις ένα δυνατό «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με». Όλους να τους χαιρετήσεις με γνήσιο χαμόγελο. Θα χαμογελάσεις στα παιδιά, θα τ’ αγκαλιάσεις με το μάτι σου και όπως τα βλέπεις καθισμένα στα θρανία να ευχηθείς εσωτερικά γι’ αυτά.

[…] Εσύ άφησες τον εαυτό σου ελεύθερο για να δείχνεις την αγάπη σου στα παιδάκια; Μην φοβάσαι που τα παιδάκια είναι εκδηλωτικά. Άφησε τα να εκδηλώνονται. Να είσαι χαμογελαστή και συγκαταβατική στην αγάπη που σου δείχνουν.

Από το βιβλίο της Μοναχής Πορφυρίας (Σπυριδούλας Μόσχου), «Μαθητεία στον Γέροντα Πορφύριο», εκδόσεις η “Μεταμόρφωσις του Σωτήρος”, Μήλεσι.