Χαριτωμένες παραινέσεις

Στάρετς Σέργιος: Για την απέχθεια στα επαγγελματικά καθήκοντα και την υπομονή

25 Νοεμβρίου 2019

Στάρετς Σέργιος: Για την απέχθεια στα επαγγελματικά καθήκοντα και την υπομονή

Στάρετς Σέργιος (1903-1987).

Όπως όλοι οι άγιοι ασκητές έτσι και ο στάρετς Σέργιος δίδει, μεταξύ των αρετών, μεγάλη σπουδαιότητα στην υπομονή.

Η υπομονή είναι απαραίτητη για να αντέξουμε τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες που αναπόφευκτα θα συναντήσουμε στη ζωή (ο Γέροντας έφθασε να λέει και μάλιστα με έντονο τρόπο, ότι «βρισκόμαστε σε τούτο τον κόσμο για να υπομείνουμε τις δοκιμασίες», γιατί η οδύνη είναι συμφυής με την πεπτωκυία ύπαρξή μας). Βρισκόμαστε στον κόσμο αυτό για να «άρουμε» τον σταυρό μας (Μάρκ. 8.34).

Σε κάποιο μαθητή του, που του ανέφερε την απέχθεια και την οδύνη που του προκαλούσαν τα επαγγελματικά καθήκοντα, ο Γέροντας απάντησε ότι αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό (διότι οι δραστηριότητές μας στον κόσμο, εκτός των καθαρά πνευματικών δραστηριοτήτων, δεν αντιστοιχούν στην αληθινή μας φύση και είναι συνδεδεμένες με τις συνθήκες του πεπτωκότος κόσμου), και ο μόνος τρόπος για να αντέξουμε είναι η υπομονή.

Τόνιζε ότι οι γέροντες στην έρημο, όταν ήταν χωρίς απασχόληση, γύρευαν συχνά να κάνουν ακόμη και ανούσιες εργασίες για να μπορέσουν μέσω αυτών να ασκηθούν στην υπομονή (στο Γεροντικό, για παράδειγμα, αναφέρεται η περίπτωση ενός γέροντα που έπλεκε και ξέπλεκε το ίδιο πανέρι από πλεξούδες φοινικόφυλλων).

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Jean-Claude Larchet, “Στάρετς Σέργιος”, των εκδόσεων Ακρίτας. Μετάφραση Ευαγγελία Κισλά – Κοντογουλίδου.