Απαύγασμα πατερικής Σοφίας

Άγ. Θεοφάνης ο Έγκλειστος: Χωρίς Θεό, κανένα καλό δεν ριζώνει μέσα μας!

26 Νοεμβρίου 2019

Άγ. Θεοφάνης ο Έγκλειστος: Χωρίς Θεό, κανένα καλό δεν ριζώνει μέσα μας!

Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος (1815-1894).

Εξετάστε μήπως υπάρχουν μέσα σας υπερβολική αυτοπεποίθηση, αυτοϋπερεκτίμηση και αυτοκαταξίωση. Αυτές δημιουργούν στον άνθρωπο την εγωιστική και πλανερή αίσθηση της αυτάρκειας: Νομίζει πως όλα μπορεί να τα οργανώσει και να τα εκτελέσει αλάθητα μόνος του, δίχως τη συμβολή ή τη συμβουλή των συνανθρώπων του και, πάνω απ’ όλα, δίχως τη βοήθεια του Θεού.
Αν, λοιπόν, παρουσιαστεί κάποιο εμπόδιο και τα σχέδια του ανατραπούν, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα ήθελε και τα υπολόγιζε, τότε γογγύζει εναντίον του Θεού και οργίζεται εναντίον των ανθρώπων.

Μήπως κι εσείς στηρίζεστε περισσότερο απ’ όσο πρέπει στις δυνάμεις σας;
Μήπως έχετε «σπρώξει» το Θεό στο περιθώριο της ζωής σας;
Αρχίζετε κάθε έργο σας με προσευχή, το συνεχίζετε με προσευχή και το τελειώνετε με προσευχή;
Πιστεύετε ότι εσείς δεν έχετε καμιά άξια και ότι όλα σας τα επιτεύγματα τα οφείλετε στον Κύριο;
Τοποθετείτε ταπεινά τον εαυτό σας κάτω απ’ όλη την κτίση;

Αν όχι, τότε πρέπει να αναθεωρήσετε τη στάση σας απέναντι στον Πλάστη σας και στα πλάσματά Του. Στις σχέσεις σας με το Θεό και τους ανθρώπους να βιώνετε βαθιά τη μηδαμινότητά σας.
Να προσεύχεστε αδιάλειπτα. Και Δίχως Αυτόν, κανένα καλό δεν ριζώνει μέσα μας.
Ας παραδώσουμε, λοιπόν, με εμπιστοσύνη την ύπαρξή μας στα χέρια Του. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε ή θα περιορίσουμε τον αγώνα, τις προσπάθειες και τους κόπους για τη ψυχική μας καλλιέργεια.
Ας μην επαναπαυόμαστε, όμως, σ’ αυτούς τους κόπους, γιατί, αν δεν τους ευλογήσει ο Θεός, δεν θα δώσουν πνευματικούς καρπούς.

Απόσπασμα από την έκδοση «Αγίου Θεοφάνους του Εγκλείστου, ‘Ο δρόμος της ζωής’», των εκδόσεων της Ιεράς Μονής Παρακλήτου, Ωρωπός.