Χαριτωμένες παραινέσεις

Άγιος Πορφύριος: Πολύ τα θαύμασα τα γυφτάκια!

26 Νοεμβρίου 2019

Άγιος Πορφύριος: Πολύ τα θαύμασα τα γυφτάκια!

Άγιος Πορφύριος (1906-1991).

Ήμουν με τον Παπούλη στα Καλίσσια και μου διηγήθηκε για την επίσκεψη που έκανε μια φορά, σε κάποια μέρη της Αργολίδας. Του άρεσε η δενδροφυτεία που είχε δει εκεί και πολλές φορές μου είπε:
– Τι ωραία που ήταν τα καρποφόρα δέντρα, που είδα. Οι λεμονιές, οι βερικοκιές, οι πορτοκαλιές, οι ελιές. Περνούσαμε στην διαδρομή λες και διασχίζαμε τον Παράδεισο. Με πήγαν σε διάφορα μέρη και πήγαμε και στον Άγιο Θεοδόσιο, το μοναστήρι. Είναι καλά να πάεις.

Περνώντας από διάφορα μέρη, είδα πολλές γύφτικες παράγκες. Όταν συναντούσαμε αυτά τα γύφτικα, τους έλεγα «σταματήστε, σταματήστε να δω τα γυφτάκια».
Αυτά τα καημένα και χειμώνας που ήταν, δεν τα πείραζε. Ήταν ημίγυμνα, ξυπόλητα και έτρεχαν από εδώ κι από εκεί. Είναι σκληραγωγημένα. Βρε, σου λέω, πολύ τα θαύμασα.
Τα σταύρωσα και ήθελα να κάτσω να τα παρατηρώ, αλλά οι άλλοι μου έλεγαν: «Έλα τώρα, Γέροντα, με τους γύφτους θα ασχολούμαστε;».
Ξέρεις, αυτά τα παιδάκια είναι άξια. Δεν ντρέπονται. Έρχονταν και ζητούσαν αυτό που ήθελαν. Πολύ, σου λέω, βρε, τα αγάπησα! Πολύ! Είναι σκληραγωγημένα και πανέξυπνα.
Εσείς, βρε, τα παιδιά σας τα έχετε στα διαμερίσματα, ντυμένα από πάνω μέχρι κάτω. Ενώ πρέπει να τα βγάζετε έξω στην ύπαιθρο, στο δάσος, να τρέχουν μέσα στα πεύκα. Ε, κι αν κρυώσουν και λιγάκι, δεν πειράζει.
Εκεί, ξανά και ξανά, να συνηθίσουν. Έξω είναι, βρε, η ζωή, στην φύση. Κατάλαβες;
Να, δεν βλέπεις αυτόν τον φιλόσοφο τι κάνει; Σηκώνεται στις τέσσερις το πρωί, γυρίζει όλα αυτά τα βουνά και κατά τις εννέα με δέκα επιστρέφει και κάθεται και μελετάει.
Πρέπει να την ζούμε τη ζωή, πρέπει να μπαίνουμε στο δάσος, να απολαμβάνουμε το μεγαλείο του Θεού. Ξέρεις τι καλά είναι να προσεύχεσαι στο δάσος μαζί με τα πουλάκια; Άκου, βρε, που σου λέω.
Και να πεις πως είναι κανένας απλός; Είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Όχι εδώ. Στο εξωτερικό. Πηγαίνει μία φορά τον μήνα, παραδίδει ένα μάθημα και μετά έρχεται και απολαμβάνει το μεγαλείο του Θεού.
Κατάλαβες; Ε; Κατάλαβες;

Από το βιβλίο του Παρασκευά Λαμπρόπουλου, “Οι εμπειρίες μου κοντά στον Άγιο Πορφύριο”, έκδοση η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι 2015.