Χαριτωμένες παραινέσεις

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης: H χάρη έρχεται με την αγάπη για τον αδελφό και μ’ αυτή διατηρείται

10 Δεκεμβρίου 2019

Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης: H χάρη έρχεται με την αγάπη για τον αδελφό και μ’ αυτή διατηρείται

Άγιος Σιλουανός Αθωνίτης (1866-1938).

Η αγάπη δεν εξαρτάται από την πορεία του χρόνου, αλλά έχει πάντα δύναμη.
Μερικοί σκέφτονται πως ο Κύριος έπαθε από αγάπη για τον άνθρωπο επειδή όμως δεν βρίσκουν μέσα τους αυτή την αγάπη, διαλογίζονται πως αυτό έγινε κάποτε παλιά και πέρασε.
Όταν […] η ψυχή γνωρίση με το Άγιο Πνεύμα την αγάπη του Θεού, τότε αισθάνεται καθαρά πως ο Κύριος είναι ο Πατέρας μας, ο γνησιότατος, ο πλησιέστατος, ο πιο αγαπημένος, ο αγαθότατος, και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το ν’ αγαπάς το Θεό, όπως παράγγειλε ο Κύριος, με όλο το νου και την καρδιά και μ’ όλη την ψυχή και τον πλησίον σαν τον εαυτό σου.

Κι όταν πια εγκατασταθή μέσα μας αυτή η αγάπη, τότε όλα χαροποιούν την ψυχή.

H χάρη έρχεται με την αγάπη για τον αδελφό και μ’ αυτή διατηρείται.

Αν όμως δεν αγαπούμε τον αδελφό, τότε δεν έρχεται και η αγάπη του Θεού στην ψυχή.

Αν οι άνθρωποι τηρούσαν τις εντολές του Χριστού, ο παράδεισος θα ήταν στη γη και όλοι θα είχαν με λίγο κόπο επάρκεια των αναγκαίων και το Πνεύμα του Θεού θα ζούσε στις ψυχές των ανθρώπων· γιατί Εκείνος ο ίδιος ζητεί την ανθρώπινη ψυχή και θέλει να ζη μέσα μας – κι αν δεν κατοική μέσα μας, αυτό γίνεται μόνον εξαιτίας της υπερηφάνειας του νου μας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, ο “Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης”. Έκδοση Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ Αγγλίας.