Χαριτωμένες παραινέσεις

Στάρετς Σέργιος: Η ένωση με τον Θεό πραγματώνεται στην καθημερινότητα κάθε στιγμή

18 Δεκεμβρίου 2019

Στάρετς Σέργιος: Η ένωση με τον Θεό πραγματώνεται στην καθημερινότητα κάθε στιγμή

Στάρετς Σέργιος (1903-1987).

Είναι σημαντικό να έχουμε από την αρχή καλοπροαίρετη αντίληψη για τη ζωή, που να προσανατολίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή προς τον Θεό, όλες τις δραστηριότητες και όλη την ύπαρξή μας.

Χωρίς Θεό η ζωή είναι παράλογη, δεν έχει νόημα, δεν είναι τίποτα. Όμως κοντά στον Θεό, όλα βρίσκουν το νόημά τους.

Η ένωση με τον Θεό πραγματώνεται στην καθημερινότητα κάθε στιγμή. Κάθε μια από τις πράξεις μας και κάθε μια από τις σκέψεις μας αποτελεί ευκαιρία για να επιτύχουμε αυτή την ένωση.

Ο Θεός είναι δημιουργός των πάντων. Επομένως όλα έχουν ένα θρησκευτικό νόημα, και μπορούν να βιωθούν πνευματικά μέσα από τη σχέση με τον Θεό.

Να γιατί θα δώσουμε λόγο ενώπιον του Θεού για τις παραμικρές λεπτομέρειες της υπάρξεώς μας, για την παραμικρή στάση μας, για τις πιο στοιχειώδεις πράξεις μας, τις πιο ασήμαντες σκέψεις μιας.

Κάθε στιγμή, λοιπόν, να είμαστε σε εγρήγορση και καθετί να το ζούμε εν Θεώ. Προτού επιχειρήσουμε και το πιο συνηθισμένο πράγμα, να επικαλούμαστε τον Θεό και ό ,τι και να κάνουμε, να γίνεται με την αίσθηση της παρουσίας του Θεού. Να κάνουμε τα πάντα εν Θεώ και τίποτα χωρίς τον Θεό.

Σε κάθε πράξη και σε κάθε λογισμό να βάζουμε τον σπόρο της προσευχής. Κάθε δραστηριότητα να ξεκινά με αίτηση για ευλογία από τον Θεό, και όταν ολοκληρώνεται, ας δοξολογούμε τον Θεό για όσα κατορθώσαμε ζητώντας συγχώρεση για όσα παραλείψαμε.

Η δραστηριότητά μας να ολοκληρώνεται, αν όχι μέσα στην προσευχή, τουλάχιστον εν πνεύματι προσευχής. Διότι η προσευχή είναι το κατεξοχήν μέσο για την ένωσή μας με τον Θεό.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Jean-Glaude Larchet, «Στάρετς Σέργιος» των εκδόσεων Ακρίτας. Μετάφραση Ευαγγελία Κισλά-Κοντογουλίδου.