Χαριτωμένες παραινέσεις

Όσιος Στάρετς Νίκων: Βασικός παράγοντας στον αγώνα της προσευχής, είναι η υπομονή

22 Ιανουαρίου 2020

Όσιος Στάρετς Νίκων: Βασικός παράγοντας στον αγώνα της προσευχής, είναι η υπομονή

Όσιος Στάρετς Νίκων Μπελιάεφ (1888-1931).

Κάθε φορά πού ο π. Βαρσανούφιος [μεγάλος όσιος Στάρετς της Όπτινα, Γέροντας του του οσίου Νίκωνος] μιλάει για την ευχή του Ιησού, ενθουσιάζομαι και με πιάνει περισσότερος ζήλος.

Ο Μητροπολίτης της Πετρούπολης Γαβριήλ, είχε ασχοληθή αρκετά με την ευχή του Ιησού [τη μονολόγιστη “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με”], και μάλιστα σε κάποιο βαθμό την ασκούσε.

Τον ταλαιπωρούσε όμως η σκέψη: «Μήπως είναι μάταιος κόπος; Πού είναι η ωφέλειά της; Οι καρποί της»;

Και ενώ ζητούσε απεγνωσμένα απάντηση στην απορία του, του λέει κάποιος:
– Και δεν φωνάζεις, Σεβασμιώτατε, τον π. Κλεόπα να σου λύσει το πρόβλημά σου;
– Σιγά που θα καλέσω ένα χωριάτη, έναν αγράμματο, για ένα τόσα σοβαρό πνευματικό ζήτημα. Μπορεί να είναι ένας αγαθός άνθρωπος με πνευματική ζωή, αλλά καλύτερα να μου λείπει. Και τι θα μου ειπεί;

Επειδή όμως δεν είχε και κάποια άλλη επιλογή, στο τέλος τον φώναξε.

Μόλις τον αντίκρυσε ο Δεσπότης, του λέει.
– Και εσύ ποιος είσαι;
– Ο αμαρτωλός Κλεόπας, Σεβασμιώτατε!
– Να, ένας πραγματικός καλόγερος, αναφώνησε o Δεσπότης. Πώς πάτερ, μπορεί κάποιος να επωφεληθή από την προσευχή του Ιησού;

Του απάντησε:
– Η προσευχή, κατ’ αρχήν, χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ο διάολος προσπαθεί με κάθε τρόπο, να μας εμποδίσει από το σωτήριο αυτό έργο. Μας πολεμάει και από τα δεξιά και από τα αριστερά. Αρχικά μας ενσπείρει τον λογισμό, ότι η ενασχόληση με την ευχή είναι χάσιμο χρόνου και μάταιος κόπος. Μας ψιθυρίζει: «Κύττα, πόσο χρόνο σπατάλησες χωρίς κανένα αποτέλεσμα».
Μας λέει, ότι φθάσαμε σε μέτρα αγιότητας και δεν έχωμε πια ανάγκη από προσευχή· ότι είναι περιττή. Τέτοιους λογισμούς πρέπει να τους αντιμετωπίζωμε με υπομονή. Και να συνεχίζωμε το έργο της προσευχής, που αρχίσαμε, με καρτερία· και για κανένα λόγο να μη το σταματάμε.

O Δεσπότης, ικανοποιημένος από αυτά τα λόγια, λόγια βγαλμένα από την προσωπική πείρα του π. Κλεόπα, σηκώθηκε επάνω, τον αγκάλιασε και τον φίλησε στοργικά, λέγοντάς του:
– Μέσα σε ένα λεπτό μου το έλυσες το πρόβλημά μου!

Αυτή είναι η μεγάλη σημασία της εμπειρικής γνώσης. Βασικός, λοιπόν, παράγοντας στον αγώνα της προσευχής, είναι η υπομονή.

 

 

Επιμέλεια στήλης: Στέλιος Κούκος, Δημοσιογράφος.

Πηγή: Οσίου Στάρετς Νίκωνος Μπελιάεφ (†1931), “Ρήματα ζωής, Το ημερολόγιο μου”, έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως, Πρέβεζα. Μετάφραση Αρχιμ. Αλκίσωνος Μιχαήλ.

 

Μας τιμάτε που μας αντιγράφετε και Σας ευχαριστούμε.
Δεν σας τιμάει που δεν βάζετε τους πονήσαντες και την πηγή ενεργή.