Ορθόδοξη πίστη

Η κυρία ταξιδεύει χωρίς αποσκευές…

3 Φεβρουαρίου 2020

Η κυρία ταξιδεύει χωρίς αποσκευές…

Τι Ιερό Ευαγγέλιο του Αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνού. Μία Ομοιογραφική Έκδοση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους

 

Ένας χριστιανός ετοιμάζει τις αποσκευές του για ένα μακρυνο ταξίδι. Στη βαλίτσα του τοποθετεί όλα τα απαραίτητα πράγματα. Ένας φίλος του τον βοηθά. Μια γωνίτσα στη βαλίτσα του έμεινε κενή. Α! ωραία, λέγει. Εδώ στην άκρη θα βάλω ένα καθρέφτη, ένα φανάρι, ένα τηλεσκόπιο, μια συλλογή ποιημάτων και μια μικρή βιβλιοθήκη. Παραξενεύτηκε ο φίλος του.
– Και πώς θα χωρέσουν όλα αυτά; Ο χώρος είναι τόσο μικρός.

Και ο χριστιανός βγάζει από την τσέπη του ένα Ευαγγέλιο και το τοποθετεί στην άκρη. Τότε ο φίλος του κατάλαβε τι ακριβώς εννοούσε.
Κι αλήθεια! Το Ευαγγέλιο, όντως, είναι καθρέφτης της ψυχής του άνθρωπου, πού δείχνει κάθε κηλίδα και κάθε ηθική ασχήμια στην πνευματική ύπαρξή του. Το Ευαγγέλιο είναι φανάρι, πού μέσα στη νυχτιά και τις θύελλες της ζωής φωτίζει τα βήματα κάθε άνθρωπου. Το Ευαγγέλιο είναι το τελειότερο τηλεσκόπιο, με το οποίο μπορούμε να δούμε τον κόσμο της αιωνιότητας και να αποκτούμε εμπειρία της ουράνιας ζωής. Το Ευαγγέλιο είναι ένα βιβλίο, πού αντικαθιστά ολόκληρη βιβλιοθήκη. Είναι ο βασιλιάς όλων των βιβλίων του κόσμου. Και είναι περιέργειας άξιον, πώς ακόμη υπάρχουν χριστιανοί πού δεν μελετούν καθημερινά το Ευαγγέλιο.

 

Πηγή: Οι αποσκευές ενός Χριστιανού, Περιοδικό «Παρά την Λίμνην», Μηνιαία έκδοση Εκκλησίας Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, περίοδος β΄, έτος ιη΄, αρ. 3, Μάρτιος 2008.