Ειδήσεις και ΑνακοινώσειςΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Γ. Λακκοτρύπης: Κερδήθηκε η μάχη του χαλουμιού στο Ην. Βασίλειο.

8 Φεβρουαρίου 2020

Γ. Λακκοτρύπης: Κερδήθηκε η μάχη του χαλουμιού στο Ην. Βασίλειο.

Επανεγγραφή του εμπορικού σήματος «Halloumi» στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης σε συνέντευξη Τύπου (Φωτογραφία: ΓΤΠ).

Την επανεγγραφή του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου της Δευτέρα ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα, πλέον, είναι η κατοχύρωση του προϊόντος και σε επίπεδο ΕΕ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εμπορίου προχωρεί με σχετικές ενέργειες για να κατοχυρώσει το χαλούμι και σε άλλες χώρες.

«Η επανεγγραφή είναι μια σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο γιατί διορθώνεται ένα σοβαρό λάθος που έγινε από το υπουργείο, αλλά γιατί επίσης θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως των εξελίξεων με το Brexit», είπε. Όπως εξήγησε επί τούτου, στη συνθήκη του Brexit προβλέπεται ότι τα κοινοτικά σήματα θα μετατραπούν σε αγγλικά. Να σημειωθεί ότι η απόφαση επανεγγραφής του χαλουμιού ήρθε στις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη οι εξαγωγές χαλουμιού για το 2018 έφτασαν τα €195 εκ. ενώ το 2019 και μέχρι τον Οκτώβριο, για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία, καταγράφηκε αύξηση στις συνολικές εξαγωγές κατά 12% (και στο Ηνωμένο Βασίλειο), κάτι που, όπως είπε, καταδεικνύει ότι οι εξαγωγές θα ξεπεράσουν το ύψος των €200 εκ..

Ο υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε ότι η απώλεια του σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Μάιο του 2018, ήταν αποτέλεσμα της απουσίας της ίδιας Κύπρου από την τότε διαδικασία (λόγω της απώλειας των προειδοποιητικών επιστολών που είχαν σταλεί), ώστε να υπεραμυνθεί των συμφερόντων της.

 

Πηγή: ekirikas.com