Απαύγασμα πατερικής Σοφίας

Άγιος Εφραίμ ο Σύρος: Τρόποι της πρόνοιας του Θεού

7 Σεπτεμβρίου 2020

Άγιος Εφραίμ ο Σύρος: Τρόποι της πρόνοιας του Θεού

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος.

Όλα εξαρτώνται από τον Θεό· και τα καλά και τα λυπηρά και τα άπρεπα. Αλλά τα καλά τα επιτρέπει με την ευδοκία του, τα λυπηρά με την οικονομία του, τα άπρεπα με την παραχώρηση του.
Και επιτρέπει σύμφωνα με την ευδοκία του, όταν συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με την αρετή· διότι ο Θεός θέλει να ζούμε χωρίς αμαρτίες, και να συμπεριφερόμαστε με ευλάβεια και με αρετή.

Σύμφωνα με την οικονομία του επίσης επιτρέπει, όταν με τα σφάλατα και τις αμαρτίες που χάνουμε παιδαγωγούμαστε.
Και σύμφωνα με την παραχώρησή του επιτρέπει, όταν, παρόλο που παιδαγωγούμαστε, δεν επιστρέφουμε.
Διότι ευδόκησε ο Θεός να σωθεί ο άνθρωπος, όπως κραύγαζαν και οι Άγγελοι, λέγοντας· «Δόξα στον Θεό στους ουρανούς και ειρήνη επάνω στη γη, στους ανθρώπους ευδοκία».

Σύμφωνα με την οικονομία του επίσης μας παιδαγωγεί ο θεός, όταν αμαρτάνουμε, για να μην καταδικασθούμε μαζί με τον κόσμο, όπως λέει ο Απόστολος· «Αλλά, όταν τιμωρούμαστε από τον Κύριο, μας παιδαγωγεί, για να μην καταδικασθούμε μαζί με τον κόσμο».
Και, «Δεν υπάρχει στην πόλη συμφορά, που δεν την παραχώρησε ο Κύριος»· δηλαδή πείνες και λοιμούς, αρρώστιες και αιματηρούς πολέμους· διότι όλα αυτά ανατρέπουν την αμαρτία.

Παραχωρεί και εγκαταλείπει εντελώς όσους δε θέλουν, είτε να ζουν χωρίς αμαρτίες, είτε να επιστρέφουν όταν τους παιδαγωγεί, αλλά απεναντίας θέλουν να παραμένουν στην κακία, όπως είναι γραμμένο, ότι «ο Θεός τύφλωσε τα μάτια τους και πώρωσε την καρδιά τους, και τους παρέδωσε σε νου ανίκανο να διακρίνει το σωστό, ώστε να κάνουν αυτά που δεν αρμόζει»· δηλαδή τους άφησε χάρη στο αυτεξούσιο.

Και όπως είναι γραμμένο· «Θα κάνω να σκληρυνθεί πολύ η καρδιά του Φαραώ»· δηλαδή θα παραχωρήσω να σκληρυνθεί εξαιτίας της ανυπακοής του.

Από το βιβλίο “Οσίου Εφραίμ του Σύρου, Έργα”, τόμος ε’, των εκδόσεων το Περιβόλι της Παναγίας. Κείμενο, μετάφραση, σχόλια Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά, φιλολόγου.