Χαριτωμένες παραινέσεις

Όσιος Παΐσιος: Οι κοσμικές γνώσεις μόνον μπορούν να γίνουν επιζήμιες!

27 Σεπτεμβρίου 2020

Όσιος Παΐσιος: Οι κοσμικές γνώσεις μόνον μπορούν να γίνουν επιζήμιες!

Όσιος Παΐσιος Αγιορείτης (1924-1994).

Ο συνάδελφός μου Ιωάννης γνώριζε το Γέροντα Παίσιο από τα μαθητικά του χρόνια στην Αθωνιάδα, και τον ενημέρωσε για την επίσκεψή μας.

«Είστε δάσκαλοι, λοιπόν», είπε ο Γέροντας. «Εσείς οι δάσκαλοι έχετε μεγάλη ευθύνη για την εργασία που σας ανέθεσε η πολιτεία. Να προσέχετε τι διδάσκετε στα παιδιά. Αλλά, μην τους μεταδίδετε μόνο γνώσεις κοσμικές. Εάν ένας άνθρωπος αποκτήσει μόνο τέτοιες γνώσεις, υπάρχει περίπτωση αυτές να καταστούν επιζήμιες, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους συνανθρώπους του».

Και μας ανέφερε παραδείγματα από γιατρούς, πολιτικούς και άλλους επιστήμονες που, αν και απέκτησαν πολλές γνώσεις, επειδή δεν είxαν μορφωθεί εν Χριστώ, έβλαψαν και τους εαυτούς τους και τους άλλους.

Κατόπιν, μας προέτρεψε να μιλάμε στα παιδιά για το Χριστό και να παρουσιάζουμε ως πρότυπα ζωής τους αγίους της Εκκλησίας μας. Ακόμα, είπε ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να αποτελούμε καλό παράδειγμα για τους μαθητές μας.

Μας συμβούλεψε, επίσης, να έχουμε πνευματική ζωή: «Να εκκλησιάζεστε συχνά, να έχετε πνευματικό, να εξομολογείστε και να κοινωνάτε, με την ευλογία του πνευματικού σας».

 

Από το βιβλίο “Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης, 1924-1994, Μαρτυρίες προσκυνητών”, τόμος β’, των εκδόσεων Αγιοτόκος Καππαδοκία