Θεολογία και Ζωή

Πώς να φτιάξετε μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι σας

20 Δεκεμβρίου 2020

Πώς να φτιάξετε μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι σας

Φωτεινή Οικονομίδου Κράνου
Ψυχολόγος-Κλινική Ψυχοθεραπεύτρια
Υπεύθυνη Γραφείου Συμβουλευτικής
Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Είμαστε τυχεροί που στην χώρα μας διατηρούμε τις παραδώσεις και κουλτούρα. Πολλές φορές, όμως, όλα γίνονται μηχανικά και απλά επειδή πρέπει να γίνουν και δεν νοιώθουμε το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα επειδή τα τρεχάματα δεν μας το επιτρέπουν. Ένας όμορφος που ενθαρρύνει το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα είναι τρόπος είναι η ανάπτυξη νέας κουλτούρας και παραδόσεων. Οι Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις κάνουν μια οικογένεια μοναδική και κάποιες φορές ξεκινούν με τον πιο απίστευτο αστείο τρόπο και συνεχίζουν για χρόνια.

Υπάρχει πληθώρα Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών σε βιβλιοπωλεία και σε βιβλιοθήκες. Ξεκινώντας από μια βδομάδα πριν την μέρα των Χριστουγέννων, οι οικογένειες με μικρά, μεγάλα και…αιώνια παιδιά μπορούν να διαβάζουν μια σύντομη ιστορία κάθε βράδυ. Το βράδυ πριν τις 25 Δεκεμβρίου διαβάζονται παλιότερες Χριστουγεννιάτικες κάρτες ή ιστορίες από παλαιότερα βιβλία και βλέπουν όλοι μαζί φωτογραφίες από περασμένες γιορτινές μέρες. Ανάμεσα στις μέρες του μαγειρέματος, συγυρίσματος του σπιτιού και ψώνιων, μια μέρα μπορεί να αφιερωθεί στην προετοιμασία Χριστουγεννιάτικων γλυκών με τα παιδιά, σύντροφο, ακόμα και φίλους.

Ο εθελοντισμός και η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο είναι μέρος της Κυπριακής ψυχολογίας. Αυτές τις μέρες η φιλανθρωπία και η αγάπη προς τους άγνωστους λιγότερο τυχερούς εκτιμάται περισσότερο. Τα ρούχα που δεν αφήνουν τα ερμάρια να κλείσουν, τα παιχνίδια που τα παιδιά έχουν βαρεθεί, οι κονσέρβες και τρόφιμα που αγοράστηκαν βιαστικά είναι για κάποια άτομα πολύτιμα δώρα. Εκτός από τους οργανισμούς που υπάρχουν για να μαζεύουν για αυτούς τους σκοπούς, υπάρχουν γειτονιές ολόκληρες με σπίτια που γνωρίζουμε πως τα χρειάζονται και δεν είναι ανάγκη καν να κτυπήσουμε την πόρτα.

Συνήθως, βλέπουμε στην τηλεόραση οργανισμούς και πολιτικά πρόσωπα να επισκέπτονται διάφορα ιδρύματα. Είναι εξίσου σημαντικό όταν μια οικογένεια ετοιμάσει φαγητό και δώρα και τα παίρνει προσωπικά. Η πράξη αυτή δεν κάνει μόνο τα άτομα εκείνα να νοιώθουν καλά, αλλά δένει την οικογένεια περισσότερο και την υπενθυμίζει πόσο τυχερή είναι.

Κάθε χρόνο η οικογένεια μπορεί να κάνει Χριστουγεννιάτικες κατασκευές που θα κάνουν ποιο ζεστή την ατμόσφαιρα στο σπίτι. Επίσης, η πρόσθεση καινούργιων στολιδιών για κάθε χρονιά και η φύλαξη τους στο τέλος ανά χρονολογία δημιουργεί από μόνη της μια παράδοση. Τα παιδιά απολαμβάνουν να φωτογραφίζονται και αυτό είναι γεγονός. Αν μάλιστα τα ντύσετε Χριστουγεννιάτικα με γιρλάντες και καπελάκια και με χαρούμενα χρώματα θα χαρούν ακόμη περισσότερο. Αυτό που θα μείνει στην οικογένεια είναι και η συμμετοχή των γονιών τους! Μια άλλη παράδοση είναι η οικογενειακή Χριστουγεννιάτικη φωτογραφία η οποία μπορεί να γίνει και ευχετήρια κάρτα αλλά και να μπει σε Χριστουγεννιάτικη φωτογραφοθήκη.

Τα Χριστούγεννα δεν σημαίνουν απαραίτητα ατέλειωτα ψώνια για δώρα και αμέτρητες ώρες στην τροχαία κίνηση. Τα Χριστούγεννα ενώ θα έπρεπε να ήταν στιγμές χαλάρωσης και οικογενειακής ζεστασιάς, για αρκετά άτομα είναι περίοδος άγχους και έντασης.

Αν τα άτομα και κατ’ επέκταση οι οικογένειες αντιληφθούν τι είναι ακριβώς αυτό που προκαλεί πίεση είναι το πρώτο βήμα για την επεξεργασία του. Οι οικογένειες σαν ζωντανοί οργανισμοί διαφωνούν, νοιώθουν απογοήτευση με κάποια δώρα, το φαγητό ίσως να καεί ή να μην είναι αρκετό, τα παιδιά είναι στο σπίτι γεμάτα με ενέργεια. Η κατανόηση ότι αυτό θα συμβεί είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η ένταση και το άγχος των Χριστουγέννων, το οποίο δημιουργείται από την παράλογη πεποίθηση ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την ένταση των γιορτών; Δείτε τι σας αγχώνει για να μπορέσετε να το δουλέψετε. Είναι καιρός να γίνετε πρακτικοί και πιο συγκεκριμένοι. Ειδικά στην φετινή περίοδο οικονομικής κρίσης είναι λογικό να αποφύγετε τις απερίσκεπτες δαπάνες για τις οποίες θα μετανιώσετε τον Φεβρουάριο! Μπορείτε να ξεκινήσετε τις αγορές σας από νωρίτερα για να μην κάνετε ψώνια απόγνωσης.

Ζητήστε βοήθεια για την προετοιμασία ενός πάρτι από φίλους και οικογένεια και ρωτήστε τα άτομα για τα οποία θα αγοράσετε δώρα απλά τι θέλουν και ζητήστε την γνώμη των άλλων. Αυτό θα σας εξοικονομήσει αρκετές ώρες στο πρόγραμμα σας.

Τα Χριστούγεννα κάποια άτομα κουράζονται περισσότερο από άλλα. Για να φροντίσετε τον εαυτό σας μπορείτε να κάνετε τα εξής

  • Κοιμηθείτε αρκετά
  • Φροντίστε μαλλιά, δέρμα, νύχια
  • Γυμναστείτε για να χαλαρώσετε
  • Μοιραστείτε συναισθήματα τόσο θετικά όσο και αρνητικά με αγαπημένα άτομα
  • Ασχοληθείτε με το στόλισμα του σπιτιού και φροντίστε το με αγάπη, όχι μηχανικά. Ακούστε Χριστουγεννιάτικη μουσική τις ώρες που στολίζετε και που ετοιμάζετε γιορτινά σοκολατάκια και μπισκότα.

Φωτογραφία: http://www.softpedia.com/screenshots/A-White-Christmas-Demo-Screensaver_1.png

Πηγή: http://www.cut.ac.cy/press/?newsID=01