Ἀγ. Ιάκωβος ΤσαλίκηςΓενικά ΘέματαΧαριτωμένες παραινέσεις

Άγιος Ιάκωβος: Εσείς μορφωμένοι άνθρωποι είστε, αλλά και εμείς έχουμε τον Χριστό παιδιόθεν και όταν έχουμε τον Χριστό, δεν θέλουμε τίποτε άλλο!

22 Νοεμβρίου 2023

Άγιος Ιάκωβος: Εσείς μορφωμένοι άνθρωποι είστε, αλλά και εμείς έχουμε τον Χριστό παιδιόθεν και όταν έχουμε τον Χριστό, δεν θέλουμε τίποτε άλλο!

«Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούτε, εγώ αγράμματος άνθρωπος είμαι, εσείς ξέρετε και γράμματα μορφωμένοι άνθρωποι είστε, μόρφωση έχετε, αλλά και εμείς έχουμε τον Χριστό παιδιόθεν και όταν έχουμε τον Χριστό, δεν θέλουμε τίποτε άλλο.

Εμείς έχουμε ανάγκη από Χριστό και ψυχή και τα γράμματα καλά είναι και άλλα καλά είναι, αλλά, με συγχωρείτε, εκείνος που ξέρει και τα πολλά γράμματα και δεν τηρεί τους νόμους του Θεού, θα τον δείρη (ο Θεός) ‘δαρήσεται πολλά’. Και εμένα που δεν ξέρω πολλά, πάλι θα με δείρη, θα δώσω λόγο των πράξεων μου».

«Όταν σας ζητάνε κάτι, ζητιανεύουν, να δίνετε κάτι. Μια φέτα ψωμί έχετε, μια φέτα ψωμί να δίνετε. Όποιος και να είναι. Ο άγιος Δαυίδ και σε Τούρκους έδινε. ‘Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται’».

«Μετά τον τάφο αρχίζει η νέα ζωή. Μέχρι τον τάφο ακολουθούν τα παράσημα, οι σταυροί, οι δόξες, οι τιμές. Όλα, παιδιά μου, προσωρινά είναι. Γι’ αυτό να φροντίζουμε για την ψυχή μας, που είναι πράγμα αθάνατο».

«Να έχωμε φιλοξενία και ελεημοσύνη. Ο όσιος Δαυίδ ήταν πάρα πολύ ελεήμων. Ξένιζε ακόμα και τους Τούρκους. Εγώ, δεν έκανα τίποτε. Ο Άγιος τα έκανε όλα, ο Άγιος τα ’χει φτειάξει όλα. Εγώ είμαι ζαβός άνθρωπος, ιδιότροπος…».

«Να είμαστε πάντα έτοιμοι, διότι δεν ξέρουμε πότε θα φύγουμε από αυτήν την ζωή. Να μην λέμε, ‘Δεν πειράζει, αύριο θα μετανοήσω’. Ποιος ξέρει το αύριο; Το αύριο είναι του Θεού. Ούτε την ώρα ξέρουμε. Ξημερώνει και δεν ξέρουμε αν βραδυάση. ‘Επιμελείσθε ψυχής πράγματος αθανάτου’».

«Βλέπετε, σήμερα αρρώστιες πολλές κακά πολλά στον κόσμο… όλα εξ αμαρτιών των ανθρώπων είναι».

 

Απόσπασμα από το βιβλίο ο «Γέρων Ιάκωβος (Διηγήσεις, νουθεσίες, μαρτυρίες)» έκδοση Ενωμένη Ρωμηοσύνη.

pemptousia.gr