Γενικά Θέματα

Προκόπης Παυλόπουλος: Το εμβληματικό Ηγετικό Πρότυπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή

2 Ιανουαρίου 2024

Προκόπης Παυλόπουλος: Το εμβληματικό Ηγετικό Πρότυπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Στο εμβληματικό ηγετικό πρότυπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναφέρεται σε άρθρο του ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Προκόπης Παυλόπουλος, προβάλλοντας τις συνταγματικές θέσεις του μεγάλου Μακεδόνα πολιτικού. 

Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή της έκδοση αφιερωματικούς τόμου για τη γενικότερη πολιτική του Κωσταντίνου Καραμανλή.

Αναλυτικά το άρθρο:

Πρόλογος

Με το πέρασμα το χρόνου, η αδήριτη «ετυμηγορία» της Ιστορίας -που οιονεί εκ φύσεως «απεχθάνεται» και, τελικώς, αντιμετωπίζει δεόντως όσους επιχειρούν να την παραχαράξουν- αποκαθιστά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον πολιτικό «θώκο», ο οποίος του αναλογεί «κατά δικαίαν κρίσιν».

Α. Όπως όλες, σχεδόν ανεξαιρέτως, οι μεγάλες φυσιογνωμίες που άφησαν το ευεργετικό «αποτύπωμά» τους στην Νεότερη Πολιτική Ιστορία μας, έτσι και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ν’ αντιμετωπίσει όχι τόσο τις αυτονόητες δυσχέρειες ενός Λαού, ο οποίος ορισμένες φορές -δίχως αποκλειστικώς δική του ευθύνη αλλά βιώνοντας την κατά κανόνα εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας εκ μέρους ιδιοτελών λαϊκιστών και αδίστακτων δημαγωγών πολιτικών- δεν κατάφερε ν’ ανταποκριθεί στο βάρος μεγάλων και επώδυνων πολιτικών αποφάσεων, κρίσιμων για το μέλλον του Τόπου. Αλλά πρωτίστως τον φθόνο των, καταφανώς κατωτέρων του και κατώτερων των περιστάσεων γενικώς, αντιπάλων του οι οποίοι επανειλημμένως επιδίωξαν να τον εξουδετερώσουν, φθάνοντας ως τον απόλυτο ξεπεσμό οργάνωσης επιχειρήσεων συκοφαντικής αμαύρωσης της προσωπικότητάς του. Καθώς όμως απέδειξε με την όλη πορεία του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ουδέποτε κάμφθηκε –παρά την ανθρώπινη πικρία που «σώρευε» ως το τέλος του πολιτικού του βίου- από την ασφυκτική πίεση τέτοιων συμπεριφορών. Όλως αντιθέτως, επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του, ως Ευπατρίδης Πολιτικός, ακόμη και όταν χρειάσθηκε να υποστεί τις συνέπειες μιας αυτοεξορίας, όπως εκείνης στο Παρίσι έως το 1974, την οποία και επέλεξε ο ίδιος με γενναιότητα και με μόνο γνώμονα την αποφυγή της περαιτέρω επιδείνωσης της τότε πολιτικής και πολιτειακής ζωής της Χώρας.

Διαβάστε περισσότερα στο ope.gr