Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Υπέροχο σουφλέ τυριού!

28 Ιανουαρίου 2013

Υπέροχο σουφλέ τυριού!

σουφλέ τυριουΥλικά:
50 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι
4 αυγά
70 γρ. τριμμένη γραβιέρα
1/4 του λίτρου γάλα
μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 120 βαθμούς κελσίου.

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύετε, σε χαμηλή φωτια, το βούτυρο και το αλεύρι μέχρι να πάρουν μια βράση.

Προσθέτε τε σταδιακά και λίγο λίγο το κρύο γάλα, το μοσχοκάρυδο, το αλατοπίπερο και τα χτυπάτε εως ότου να γίνει παχύρευστο το μείγμα μας.  Το βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτε τε με γρήγορες κινήσεις το τυρί και τους κρόκους από τα αυγά. 

Το βάζετε στην άκρη.

Χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα και προσθέτε μια πρέζα αλάτι.

Το ανακατεύετε στο μείγμα προσεκτικά και αλοίφετε μια φόρμα με βούτυρο.

Ψήνετε για 25  λεπτά περίπου και προς το τέλος του ψησίματος αυξήστε τη θερμοκρασία για να ροδίσει..

Το σουφλέ έχει κακή φήμη όχι λόγω της δυσκολίας της συνταγής, αλλά λόγω της ύπουλης τάσης του ναπέφτει τη στιγμή του σερβιρίσματος.

Για να το αποφύγετε προσέξτε τα εξής:  Μην ανοίγετε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, και ζητήστε από τους καλεσμένους σας να περάσουν στο τραπέζι στα μισά του ψησίματος

Ο χρόνος που θα τους πάει μέχρι να έρθουν στο τραπέζι και να καθίσουν είναι όσος χρειάζεται για να σβήσετε το φούρνο, να βγάλετε το σουφλέ και να το ΄φεετε στο τραπέζι με μια κίνηση.  Είναι σίγουρο ότι δε θα προλάβει να κάτσει!

Καλή σας απόλαυση!!!

Πηγή:mamagwgw.com