Ορθόδοξη πίστη

Νεολαία και Αθλητισμός

4 Απριλίου 2013

Νεολαία και Αθλητισμός

Children and Sports Όλγας Θειακού,Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής

Στη χριστιανική ορθόδοξη πίστη, η απτή – ορατή εικόνα της Θεότητας είναι ο ίδιος ο Άνθρωπος, γεγονός που συνάδει με τη θέση των αρχαίων Ελλήνων ότι το σώμα, η ψυχή και το πνεύμα συμπορεύονται στον αγώνα για την τελειότητα.

Στον αθλητισμό η σωματική ενδυνάμωση επιτυγχάνεται με την καθολική συμμετοχή του Ανθρώπινου Είναι: μυϊκή άσκηση, πνευματική εγρήγορση, ψυχική εξύψωση. Αυτό είναι το αθλητικό ιδεώδες! απλό, ουσιαστικό και μαγικά θεϊκό γιατί σφυρηλατεί το χαρακτήρα μέσα από το παιχνίδι, διασκεδάζει και ταυτόχρονα διαπαιδαγωγεί, διδάσκει και συγχρόνως ψυχαγωγεί.

Από τους αρχαίους αγώνες και την εισαγωγή της γυμναστικής στην εκπαίδευση έως τα αθλητικά σωματεία, τα σπορ και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο αθλητισμός αποτελεί διαχρονικό δομικό στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού. Συνδυάζοντας στοιχεία όπως η κοινωνικότητα, ο εθελοντισμός και η ψυχαγωγία, ο αθλητισμός προβάλλει πρότυπα βίου και συμπεριφοράς ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνει στάσεις και αντιλήψεις ως προς το σώμα.

Η καθημερινότητα ενός παιδιού στις μέρες μας πραγματικός εφιάλτης, που επιβάλλεται από το σύγχρονο μοντέλο ζωής.

Το παιδί από πολύ νωρίς μπαίνει στο στείρο σύστημα εκπαίδευσης του άκρατου τεχνοκρατισμού και της εμπορευματοποίησης κάθε μορφής γνώσης, έτσι η παιδεία και η αγωγή περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο νέος υιοθετεί το πρότυπο της καθιστικής ζωής πράγμα που δεν συνάδει με τη φύση κάθε νέου ανθρώπου με φρέσκο πνεύμα, έτοιμο να δεχτεί παντός είδους επιρροές και επιδράσεις από το περιβάλλον του.

Ως επακόλουθο έρχεται η υποβάθμιση της φυσικής κατάστασης και της υγείας του νέου, καθώς η παχυσαρκία και τα προβλήματα της εξωτερικής εμφάνισης γίνονται όλο και πιο έντονα στην προεφηβεία και την εφηβεία.

Ο νέος με μειωμένο το αίσθημα της αυτοπεποίθησής και του δυναμισμού ψάχνει επιβεβαίωση και διαφυγή σε τρόπους διασκέδασης που επιτάσσει το σύγχρονο καταναλωτικό πρότυπο ως μόδα.

Τα παραπάνω μάλλον καθιστούν την καθημερινότητα ενός παιδιού ή εφήβου καταθλιπτική, μίζερη χωρίς υπερβολή. Ένα φωτεινό παραθυράκι διαφυγής είναι και ο αθλητισμός που σε μικρή ηλικία ξεκινά σαν παιχνίδι, το οποίο οξύνει τη δημιουργικότητα του και την αυτοπεποίθησή του.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει δέχεται όλο και περισσότερες επιδράσεις στο χαρακτήρα του από τον αθλητισμό, αναπτύσσει το αίσθημα της συνεργασίας και της συλλογικότητας, ενώ παράλληλα μαθαίνει να σέβεται το συμπαίχτη του αλλά και τον αντίπαλο του.

Η έλλειψη κινήτρων οδηγεί τις περισσότερες φορές τη νεολαία στην καταδίκη μίας ζωής χωρίς ιδέες και στόχους. Ο Αθλητισμός από την άλλη είναι μία συνεχής έμπνευση, που αναζητά το ιδεώδες μέσω του έντιμου συναγωνισμού, με αντίπαλο που είναι σύντροφος στο παιχνίδι και την περιπέτεια. Υιοθετεί την ευγενή άμιλλα μένοντας συγκροτημένος στη χαρά της νίκης και αποδέχεται την ήττα σαν κίνητρο βελτίωσης και αυτοκριτικής.

Σιγά σιγά ο νέος αρχίζει να αντιλαμβάνεται και κατακτά αξίες ζωής όπως η υπομονή και η επιμονή, ο κόπος και η ανταμοιβή, η πειθαρχία, ο αυτοέλεγχος, η κάμψη του εγωισμού, η αυτοσυγκέντρωση, καθιστώντας την κοινωνικοποίησή του πιο ομαλή. Επιπλέον μαθαίνει να θέτει στόχους υψηλούς και να κατακτά μέρος αυτών, ενώ παράλληλα αποφεύγει με δική του κρίση τις κακές επιρροές και τις καταχρήσεις που λυμαίνονται τους εφήβους.

Ένας αθλητής παραμένει αθλητής και εκτός του αγωνιστικού χώρου. Αυτό τον καθιστά καλύτερο άνθρωπο με σφαιρική μόρφωση και παιδεία καλύτερο μαθητή, εργαζόμενο, φίλαθλο, έναν άνθρωπο που σέβεται τους γύρω του και τον εαυτό του.

Τα θετικά στοιχεία του αθλητισμού είναι πολλά. Αυτά συνηθίζουμε να τα χωρίζουμε σε ομάδες: τη σωματική άσκηση και την άσκηση του πνεύματος και της ψυχής. Με τη σωματική άσκηση εξασφαλίζεται καλή υγεία και μεγαλύτερη φυσική αντοχή. Αισθάνεται καλύτερα γιατί αποκτά μία όμορφη εμφάνιση που τον γεμίζει αυτοπεποίθηση και ζεί σε φυσικό περιβάλλον έχοντας υγιεινή διατροφή. Με την πνευματική και ψυχική άσκηση εκτονώνεται και ψυχαγωγείται, οξύνοντας το νου και αναπτύσσοντας συναισθήματα χαράς και λύπης, ολοκληρώνει το ήθος και την προσωπικότητά του.

Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας ότι ο αθλητισμός είναι ο κατεξοχήν τομέας που αναφέρεται στους νέους, λαμβάνει σειρά από μέτρα με στόχο αυτός να αποτελέσει:

Αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, πολύ δε περισσότερο κάθε νέου.

Πολύτιμο αγαθό που βελτιώνει την υγεία, δημιουργεί πνευματική και ψυχική ανάταση και προάγει την ποιότητα ζωής του άτομου.

Ελπιδοφόρο μήνυμα ειρήνης και αδελφοσύνης των λαών.

Αξιόλογο μέσο για την κοινωνικοποίηση του άτομου και την επίτευξη της συνοχής των πολιτών.

Ο αθλητισμός απομακρύνει το παλιό, δίνει τη σκυτάλη στο νέο, στο υγιές, στο ηθικά ωφέλιμο, ανυψώνει την ψυχή στην υπέρτατη έκφραση του αθλητικού ιδεώδους. Εκεί που η ευγενής άμιλλα, η αυτοπεποίθηση, η ευεξία, η αλληλεγγύη, η μαχητικότητα, ο σεβασμός, η ευστροφία, η οξυδέρκεια, η πορεία προς τη νίκη, εξασφαλίζουν καταξίωση, αποδίδουν σταθερή κερδοφορία στόχων, αποταμιεύουν αξίες, εισπράττουν φιλίες.

Στους νέους η συμμετοχή τονώνει, ο ανταγωνισμός πολιτικοποιεί, η ήττα ενδυναμώνει, η γνώση θωρακίζει, η αποτυχία οδηγεί στην αυτογνωσία και στον επαναπροσδιορισμό των στόχων.

Οι ετερόκλητες απόψεις συμπορεύονται μέσα από την υπέρβαση και το δημιουργικό συγκερασμό, μέσα από τη συνένωση των παραγωγικών εκείνων δυνάμεων που σε μαθαίνουν να αποδέχεσαι τη νίκη και την ήττα και σε διδάσκουν μία αξιοπρεπή και ευγενική στάση ζωής.

Φωτογραφία:londonmumsmagazine.com

Πηγή: Τριμηνιαίο Ορθόδοξο Χριστιανικό Περιοδικό «Η Φανερωμένη», τ. 9ο, Λευκάδα, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2012.