Χαριτωμένες παραινέσεις

Γέροντας, π. Γεώργιος: Τι μεγαλύτερη δόξα για τον άνθρωπο να γίνεται Θεός κατά χάριν!

1 Απριλίου 2020

Γέροντας, π. Γεώργιος: Τι μεγαλύτερη δόξα για τον άνθρωπο να γίνεται Θεός κατά χάριν!

Γέροντας, Ιερομόναχος, π. Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.

Μέσα λοιπόν στα τίμια Δώρα που προσφέρουμε στον Θεό είμαστε όλοι μας και είναι όλη η ζωή μας.
Άρα προσφέρουμε με τον Άρτο και τον Οίνο της Θείας ευχαριστίας όλο μας τον εαυτό, όλη μας την ζωή, όλες μας τις σχέσεις, τις γνωριμίες, τις φιλίες, τους πάντες και τα πάντα.

Προσφέρουμε όλον τον κόσμο μας και λέμε στον Θεό: «Αυτό έχουμε. Δεν έχουμε τίποτα άλλο ανώτερο να σου δώσουμε. Και αυτό δεν είναι δικό μας. Δικό Σου είναι. Και αυτό δεν μπορούσαμε να σου το προσφέρουμε, αν δεν είχε έλθει ο Υιός Σου να σταυρωθή και να αναστηθή. Ο Υιός Σου μας έδωσε το δικαίωμα και την δυνατότητα να μπορούμε να σ’ ευχαριστούμε και να σου προσφέρουμε τον Άρτο και τον Οίνο».

Όταν ο ιερεύς εκφωνεί “Τα σα εκ των σων…”, υψώνει τα τίμια Δώρα. Όπως λέγουν οι Θεολόγοι της Εκκλησίας μας, είναι η στιγμή που η Εκκλησία, ο λαός του Θεού, έχει υψωθή και ευρίσκεται ενώπιον του θρόνου του Θεού. Προσφέρει τα δώρα και προσφέρεται στον Θεό· “κατά πάντα”, για όλα όσα μας έχει δώσει και “διά πάντα”, για όλα τα χρόνια της ζωής μας.

Ο Θεός Πατέρας χαίρεται για την προσφορά μας, γιατί δεν ξανακάνουμε το λάθος που έκανε ο πρώτος Αδάμ. Βλέπει ότι εμείς θέλουμε να του τα προσφέρουμε όλα και προσφέροντάς τα να ενωνώμαστε μαζί Του.

Το περιμένει αυτό από μας. Το θέλει αυτό από μας.

Και αυτή την ώρα Εκείνος τι κάνει; Εμείς του δίνουμε το δικό μας ανθρώπινο κόσμο, τον φτωχό, τον άρρωστο, τον ταπεινό, αυτό που έχουμε, αυτό που είμαστε.
Αυτός μας δίνει αυτό το μεγάλο και πλούσιο που έχει. Αυτό που είναι γεμάτο υγεία, αγιότητα, μας δίνει το δικό Του εαυτό. Δεν μας δίνει κάτι από τον εαυτό Του. Δεν μας δίνει τον διδασκαλία Του μόνο. Δεν μας δίνει ένα από τα δώρα Του. Μας δίνει την ζωή Του.
Ό,τι ανώτερο έχει να μας δώση. Μας δίνει τον εαυτό Του, το Σώμα και το Αίμα
του Υιού Του.
Εμείς δίνουμε ψωμί και κρασί, εκείνος μας δίνει Σώμα και Αίμα Χριστού.
Αλήθεια, τι μεγάλη ευλογία!
Γίνεται μια ανταλλαγή δώρων.
Εμείς από αγάπη στον Θεό του δίνουμε το δικό μας δώρο.
Εκείνος από αγάπη προς εμάς μας δίνει το δικό Του δώρο.
Αυτό είναι η Θεία Λειτουργία. Και όχι μόνο η Θεία Λειτουργία, αλλά όλη η Εκκλησία.
Αυτή είναι η ζωή μας μέσα στην Εκκλησία, ανταλλαγή δώρων.
Να δίνουμε στον Θεό και να μας δίνη ο Θεός.

Και όταν εμείς πάρουμε το δώρο του Θεού και το κάνουμε δικό μας, όταν κοινωνήσουμε το Σώμα και Αίμα του Χριστού, τότε τι ευλογία!
Η ζωή του Θεού γίνεται δική μας ζωή.
Δεν είμαστε πια εκείνο το φτωχό, το άρρωστο, το μικρό, το περιορισμένο, το ανθρώπινο, αλλά υψωνόμαστε στο θεανθρώπινο.
Αυτός ο φτωχός και ταπεινός άνθρωπος γίνεται Θεός κατά χάριν.
Τι μεγαλύτερη δόξα για τον άνθρωπο να γίνεται Θεός κατά χάριν, να τρώγη και να πίνη Σώμα και Αίμα Χριστού!

 

Απόσπασμα από απομαγνητοφωνημένη ομιλία που έγινε στην αίθουσα διαλέξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας την 9η Μαΐου 1982 προσκλήσει και παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Διονυσίου, όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό ο «Όσιος Γρηγόριος», ετήσια έκδοση της Ιεράς Κοινοβιακής Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, περίοδος β’, έτος 1995, αριθμός τεύχους 20.