Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Απόπειρα δημιουργίας «βλάχικης εθνότητας»

20 Σεπτεμβρίου 2010

Απόπειρα δημιουργίας «βλάχικης εθνότητας»

Στο πλαίσιο της επιβολής της «παγκοσμιοποίησης», ήρθε η ώρα ανακίνησης του «βλάχικου ζητήματος», με στόχο τη δημιουργία εθνοτικής συνείδησης των βλάχων των Βαλκανίων.

Η προσπάθεια προσεταιρισμού των βλάχων από τις ρουμανικές κυβερνήσεις είχε ατονήσει κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες, ίσως διότι η Ρουμανία είχε αφοσιωθεί στην ανασυγκρότησή της από τα συντρίμμια που της άφησε ο ‘υπαρκτός σοσιαλισμός’. Πρέπει όμως να έπαιξαν ρόλο και οι ενέργειες της ελληνικής πολιτείας, κατά τα πρώτα χρόνια του εκδημοκρατισμού της Ρουμανίας, όπως αποκάλυψε στον γράφοντα ο τότε σύμβουλος για «ειδικές αποστολές» κ. Ν. Γρυλλάκης.

Φαίνεται, όμως, ότι μέσα στο πλαίσιο της βίαιης επιβολής της «παγκοσμιοποίησης», ήρθε η ώρα ανακίνησης του «βλάχικου ζητήματος», με στόχο τη δημιουργία εθνοτικής συνείδησης των βλάχων των Βαλκανίων. Κατά το 15αύγουστο, διοργανώθηκε στη Μοσχόπολη της Β. Ηπείρου (την πάλαι ποτέ «μητρόπολη» των βλάχων) διεθνές συνέδριο, για το οποίο η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας υπήρξε κάτι περισσότερο από περίεργη. Ο πρόεδρος των Ελληνόβλαχων Αλβανίας κ. Μιχ. Γκότσης, όπως αποκλειστικά μας δήλωσε, όταν απευθύνθηκε στους διπλωμάτες μας στην Αλβανία, για να πληροφορηθεί πώς σκόπευαν να δραστηριοποιηθούν, πήρε την απάντηση ότι δεν έχουν λάβει κάποια σχετική εντολή, ως εκ τούτου δεν τους απασχολεί το θέμα.

Κατ’ εκείνο το Συνέδριο φάνηκε ότι η Ρουμανία είναι απλώς το εργαλείο (όπως και τα Σκόπια), το οποίο χειρίζονται ισχυρά εξωθεσμικά κέντρα της Ευρώπης και της αμερικανικής ηπείρου. Και μπορεί μεν οι Ελληνόβλαχοι της Αλβανίας να υπερασπίστηκαν όσο μπορούσαν την ελληνικότητά τους, όμως εκφράζουν παράλληλα τους φόβους τους, ότι δεν είναι δύσκολο να βρεθούν 5-6 ‘γραικύλοι’ στον ελλαδικό χώρο -όπως υπάρχουν και φιλοσκοπιανοί- που να δηλώσουν ότι είναι εθνοτικά Βλάχοι και όχι Έλληνες. Και δεν φθάνει αυτό, ο δικός μας φόβος, παρακολουθώντας επί μακρόν τα γεγονότα στα Βαλκάνια, είναι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον -όχι και τόσο μακρινό- όσοι Βαλκάνιοι δηλώσουν «βλάχοι» θα απαιτήσουν και έδαφος στέγασης. Το παγκόσμιο σύστημα είναι ευεπίφορο σε τέτοια αιτήματα, όπως απέδειξε η δημιουργία κράτους εκ του μη όντος στο Κοσσυφοπέδιο (= πεδιάδα κοτσυφιών).

Ήδη, στον ελληνικό χώρο (Μεγάλα Λιβάδια, Σκρα του ν. Κιλκίς) άρχισαν οι επισκέψεις «περίεργων τύπων», προπαγανδίζοντας μια δήθεν εθνοτική ιδιαιτερότητα των βλάχων. Και μπορεί να μη βρίσκουν την ανταπόκριση που επιθυμούν, αλλά να υπενθυμίσουμε ότι έτσι άρχισε και η δημιουργία φιλοσκοπιανής κίνησης στην Ελλάδα.

Για την ιστορία και για όσους δεν παρακολουθούν από κοντά τα πράγματα, να αναφέρουμε ότι πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Trajan Basescou, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, ζήτησε οι Ελληνόβλαχοι να θεωρηθούν ρουμάνικης καταγωγής. Σε εκπομπή της κρατικής ρουμανικής Τηλεόρασης, αφιερωμένη στην κοινότητα των «Αρωμούνων» (ή Αρμάνων) και που εστιαζόταν κυρίως στους Ελληνόβλαχους της Μουζακιάς Αγίων Σαράντα, αναφέρθηκε ότι υπέστησαν αφομοιωτική πίεση από τον Εμβέρ Χότζα, αλλά δέχονται ανάλογη πίεση εξελληνισμού (!) από την Ελλάδα.

Οι Αλβανοί απέρριψαν τους ισχυρισμούς των Ρουμάνων, για να μη δημιουργηθεί μειονοτικό πρόβλημα στη χώρα τους, αλλά από την άλλη πλευρά θα προτιμούσαν οι βλάχοι της Αλβανίας να θεωρηθούν Ρουμάνοι, παρά Έλληνες, οι οποίοι από τη συνθήκη της Κέρκυρας θεωρούνται ‘εθνική κοινότητα’ και όχι απλώς μειονότητα.

Ας μη εφησυχάζουμε, λοιπόν.

Voria.gr

Ο Μακεδών

πηγή: Voria.gr