Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Τα μέρη του ναού. Το Ιερό

15 Απριλίου 2014

Τα μέρη του ναού. Το Ιερό

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΌπως είδαμε, ο ναός χωρίζεται στον νάρθηκα, τον κυρίως ναό και το Ιερό ή Άγιο Βήμα. Μεταξύ κυρίως ναού και Ιερού υπάρχει το Τέμπλο ή Εικονοστάσι. Αυτό είναι μαρμάρινο ή ξυλόγλυπτο.

oraia pyli1Στο τέμπλο υπάρχουν τρεις θύρες. Η μεσαία λέγεται Ωραία Πύλη και κλείνει με τα βημόθυρα και το καταπέτασμα. Τη χρησιμοποιούν μόνο οι ιερείς σε ορισμένα σημεία των ιερών ακολουθιών.

Το ιερότερο μέρος του ναού είναι το Ιερό ή Άγιο Βήμα. Βρίσκεται πάντοτε προς τα ανατολικά για να θυμίζει τον νοητό ήλιο της δικαιοσύνης, τον Κύριο Ιησού Χριστό. Στο Ιερό μπαίνουν μόνο οι κληρικοί.

Εδώ υπάρχει η Αγία Τράπεζα (το Θυσιαστήριο), πάνω στην οποία τελείται η αναίμακτη θυσία. Είναι ένα μαρμάρινο τραπέζι καλυμμένο με πολυτελές κάλυμμα, την ενδυτή. Στη βάση της Αγίας Τράπεζας, όταν εγκαινιάζεται ο ναός, τοποθετούνται λείψανα μαρτύρων.

agia trapeza5

Επάνω στην Αγία Τράπεζα υπάρχει το Αρτοφόριο, το Ευαγγέλιο και δύο κηροπήγια ή καντήλες.

proskomidi1Στο αριστερό μέρος του Ιερού υπάρχει η Πρόθεση ή Προσκομιδή, δηλαδή μία κόγχη ή ένα μαρμάρινο ή ξύλινο τραπέζι που χρησιμεύει για την προετοιμασία των Τιμίων Δώρων για τη Θεία Ευχαριστία.

Στα δεξιά βρίσκεται το σκευοφυλάκιο, χώρος φύλαξης των ιερών σκευών, αμφίων και καλυμμάτων.

 Οι εικόνες προέρχονται από τον Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών, στη Θεσσαλονίκη

Pemptousia-gia-paidia-Footer-600x122